
Śledzie marynowane z owocami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śledzie: 6 szt.
- wiśnie suszone: 15 g
- suszone śliwki: 15 g
- rodzynki: 15 g
- morele: 15 g
- żurawina: 15 g
- cebula: 1 szt.
- liść laurowy: 1 szt.
- olej rzepakowy: 30 ml
- sok z cytryny: 1 szt.
- ocet jabłkowy: 30 ml
- pieprz czarny: 15 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Filety przecinamy wzdłuż na pół. Owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne ruloniki, w środek każdego wkładamy mieszankę owocową, uklepujemy delikatnie i przekłuwamy na wylot wykałaczką.
krok 2
Ślimaki delikatnie układamy w salaterce, posypujemy drobno pokrojoną cebulą, dorzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu.
krok 3
Ok. 3/4 szklanki oleju przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem jabłkowym i pieprzem, zalewamy ślimaki, aby były całkowicie zakryte. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na min. 12 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

