Porady:
- Z przepisu wychodzi ponad kilogram gotowych śledzi po cygańsku. Przechowywane w lodówce zachowują świeżość przez około dwa tygodnie. Przepis można również z powodzeniem przygotować z połowy porcji.
- Bardzo ważnym etapem przygotowania przepisu na śledzie po cygańsku jest moczenie płatów śledziowych. Matiasy powinny spędzić w zimnej wodzie przynajmniej kilka godzin. Dokładny czas moczenia zależy jednak od stanu ich zasolenia. Zalecane jest wymienianie wody co około 1,5 godziny. By przyśpieszyć ten proces, do maczania można użyć mleka zamiast wody. Wtedy śledzie będą gotowe do dalszej obróbki po upływie około dwóch godzin.
- Wybierając płaty śledziowe warto sprawdzić, czy są one grube i mięsiste. Należy również upewnić się, czy do ich konserwowania użyto jedynie soli. Matiasy konserwowane przy użyciu octu będą miały inny smak i konsystencję.
- By śledzie nabrały delikatniejszego, bardziej łagodnego smaku, polecamy sparzyć posiekaną cebulę wrzątkiem.
- Świąteczne śledzie po cygańsku pięknie prezentują się na wigilijnym stole podane w ozdobnych, szklanych słoikach. Zamknięte w słojach, przełożone do lodówki zachowają swą świeżość na dłużej.
- Śledzie można również z powodzeniem przygotować w bardziej pikantnej wersji. Wystarczy dodać do nich paprykę chili. Do nadania ostrego smaku wystarczy jedna łyżeczka, jednak można zwiększać tą ilość odpowiednio do własnych preferencji.
- Pamiętajcie, by przepis przygotować z lekkim wyprzedzeniem. Pełni smaku śledzie nabierają po upływie około 12 godzin od przyprawienia.
Notka redakcyjna:
Śledź po cygańsku – wariacje
Tradycyjnie przepis na śledzie po cygańsku przygotowywany jest w zbalansowanej słodko-ostrej wersji. Połączenie solonych śledzi, ketchupu, ogórków konserwowych i cebuli smakuje naprawdę fantastycznie. To jednak nie jedyna wersja tej popularnej przekąski. Filety często przyrządzane są z odrobiną miodu lub garścią rodzynek, dzięki czemu nabierają jeszcze słodszego smaku. Do śledzi można również dodać pieczarki, pora, czy też paprykę. Zachęcamy do wypróbowania rozmaitych wariacji tej klasycznej, wigilijnej przystawki
Śledzie po cygańsku – podobne przepisy
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole serwowane są głównie dania rybne i jarskie. Obok śledzi po cygańsku równie często podawane są na nim śledzie po kaszubsku – z dodatkiem koncentratu pomidorowego i suszonych śliwek. Popularne są również śledzie po węgiersku. W tej wersji do pomidorowego sosu dodaje się pieczarki i świeżą paprykę. Warto też spróbować prostego i szybkiego przepisu na śledzie w sosie pomidorowym. Jego smak w niczym nie ustępuje poprzednim propozycjom, a przyrządzenie przekąski w taki sposób zajmuje mniej czasu.