Porady:
- Przed przygotowaniem śledzi po japońsku należy pamiętać, że nasza przystawka będzie dość słona. Jeśli chcemy pozbyć się nadmiaru soli, to należy wcześniej wymoczyć filety śledziowe – możemy pozostawić je w zimnej wodzie na kilkadziesiąt minut, a następnie dokładnie opłukać.
- Danie dobrze prezentuje się na większych paterach, kwadratowych talerzach lub szklanych półmiskach. W trakcie przygotowania wiele osób zwraca uwagę na fakt owijania jajek matiasami – ten sposób sprawiał, że przystawka w kuchni PRL robiła prawdziwą furorę!
- Ważnym składnikiem w przepisie na śledzie po japońsku są jaja ugotowane na twardo – można wykorzystać jaja kurze. Świetnie sprawdzą się także jaja przepiórcze, które ze względu na swój miniaturowy rozmiar, prezentują się bardzo efektownie, a także są nieco delikatniejsze w smaku.
- Śledź po japońsku na sałatce jarzynowej to połączenie dwóch znakomitych przystawek. Taką przekąskę warto przygotować na Boże Narodzenie, a także na ważne przyjęcie w gronie rodzinnym.
- Śledzie po japońsku z jabłkiem, zielonym groszkiem, cebulą i majonezem to dla wielu osób obowiązkowa przystawka na święta. Jakie jabłko wybrać do śledzi? Najlepiej kwaśną i soczystą odmianę, która nada lekko kwaskowatego posmaku całej potrawie. Dobrze sprawdzi się np. antonówka lub szara reneta.
Notka redakcyjna:
Śledzie po japońsku - filety
Śledzie stanowią ważną i popularną bazę do wielu tradycyjnych przekąsek, które serwuje się na Święta Bożego Narodzenia, a także na inne ważne uroczystości i przyjęcia w gronie najbliższych. Z tego powodu warto pochylić się nieco nad wyborem odpowiednich śledzi, bowiem inne nadają się do śledzi po japońsku, a inne np. do marynowania. Do wszystkich przekąsek ze śledziami w roli głównej najlepiej sprawdzą się matiasy, czyli młode śledzie filetowane bez skóry, które konserwowane są solanką o stosunkowo małej zawartości soli (16%). Można je spożywać po krótkim – kilkudziesięciominutowym – namoczeniu w wodzie lub w mleku. Niekiedy można spotkać w sklepach matiasy konserwowane w occie, które jednak różnią się od śledzi w solance. Do przystawek możemy wykorzystywać również śledzie solone, które konserwowane są w mocnej solance. Przed ich spożyciem, musimy najpierw pozbyć się z nich skóry oraz kręgosłupa, co dla wielu osób może być barierą nie do pokonania. Plusem śledzi solonych jest mniejsza ilość konserwantów niż w znacznie popularniejszych matiasach.
Przekąski ze śledzi
Przekąski ze śledziami są jednymi z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych przystawek. Niekiedy wystarczy tylko pokroić filety śledziowe, dodać cebulkę i oliwę z oliwek, i voilà mamy gotową przekąskę. Oprócz tego dużą popularnością cieszą się śledzie po cygańsku, które przykrywa miękka cebulka zanurzona w koncentracie pomidorowym. Nie należy zapominać również o licznych regionalnych czy nawet narodowych odmianach śledzi: po kaszubsku, po bieszczadzku, po francusku, po węgiersku, czy nawet po sułtańsku. Osobną grupą przekąsek ze śledziami są sałatki śledziowe, które można przygotować z różnorodnymi sosami i dodatkami.