Porady:
- Buraki można upiec w piekarniku lub ugotować. Bez względu na to, co wybierzemy, nie należy wcześniej obierać ich ze skórki – robimy to później. Takie są o wiele zdrowsze i smaczniejsze.
- Przepis na śledzie pod pierzynką można modyfikować, dodając np. gotowane ziemniaki, groszek lub ogórki konserwowe. Do kompozycji pasuje też jabłko – sprawia, że sałatka jest nieco lżejsza i przyjemnie słodka. Można wymieszać je z drobno pokrojoną cebulą.
- Dobrze, jeśli szklana misa na śledzie pod pierzynką ma proste boki – wtedy można zobaczyć proporcje poszczególnych składników.
- Śledzie pod pierzynką możemy przygotować również z dodatkiem sera żółtego. Są równie smaczne, ale też trochę bardziej kaloryczne.
- Majonez warto przygotować samodzielnie z dobrego oleju słonecznikowego, jajek i musztardy.
- Jeśli chcecie, aby wasza sałatka była ostrzejsza, możecie wymieszać majonez z odrobiną musztardy.
- Z kolei jeśli do majonezu dodacie jogurt naturalny, będzie trochę mniej kaloryczna.
Notka redakcyjna:
Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa
Śledzie pod szubą, czyli pierzynką należy układać warstwami. Podstawą zawsze są pokrojone na kawałki śledzie, buraki i majonez. Pomysłów na dodatki jest wiele – w zależności od regionu i osobistych preferencji:
- na śledzie można ułożyć cebulkę zmieszaną z jabłkiem, na to pokrojone, ugotowane ziemniaki, następnie ogórek kiszony (lub konserwowy), majonez, buraki i jajka,
- całość można udekorować posiekanym koperkiem lub cebulą dymką,
- na wierzchu obok gotowanych jajek ładnie wygląda zielony groszek konserwowy.
Jeśli przygotowujemy sałatkę z myślą o przyjęciu, świetnym pomysłem jest podanie jej w małych, jednoporcjowych salaterkach lub słoikach.
Śledzie pod pierzynką – jakie filety wybrać?
W przepisie na śledzie pod pierzynką rekomendujemy matiasy, czyli filety z młodych śledzi. Są one mniej tłuste i delikatniejsze w smaku. Kupując matiasy na wagę, dobrze jest zwrócić uwagę na to, czy mięso jest białe. Te z żółtym nalotem należy odrzucić, gdyż sugeruje to, że są nieświeże. Natomiast, jeśli decydujemy się na zakup matiasów z opakowania, to najlepiej wybierać śledzie w solance lub w oleju. Dostępne są także w roztworze soli i octu, jednakże jest on na tyle dominujący, że trudno wyczuć, czy mamy do czynienia ze świeżymi śledziami.
Zanim dodacie śledzie do sałatki, warto je wcześniej spróbować. Jeśli są zbyt słone, można moczyć je w wodzie lub zimnym mleku. W przypadku matiasów wystarczy dosłownie 15 min. Jeśli zdecydujecie się na inne śledzie (lub matiasy nie będą dostępne w sklepie), czas moczenia trzeba wydłużyć nawet do kilku godzin. Śledzie w oleju należy dobrze odsączyć.
Inne pomysły na śledzie pod pierzynką
Poszczególne przepisy na śledzie pod pierzynką różnią się sposobem przygotowania i krojenia poszczególnych składników:
- śledzie można pokroić w drobną kostkę,
- zamiast surowej można dodać gotowaną marchewkę – startą na tarce o grubych oczkach, pokrojoną w kostkę lub plasterki,
- jajka, które mają być na wierzchu, również można pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
Nasz przepis na śledzie pod pierzynką pochodzi z książki „MasterChef Junior. Szósta polska edycja programu”.