Porady:
- Śledzie na wigilię najlepszej zacząć przygotowywać z dwudniowym wyprzedzeniem. Najpierw przez 1 dobę moczymy śledzie w wodzie, a kolejnego dnia rano mieszamy z sosem. Gotową potrawę wstawiamy do lodówki na cały dzień i wieczorem jest gotowa do jedzenia.
- Kupując śledzie, należy wybierać grube i twarde filety. Te poszarpane i rozmiękłe mogą być nieświeże.
- Ile mogą stać śledzie w oleju lub w sosie? Takie dani można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia, jednak najlepiej zjeść je w ciągu 3-4 dni.
- Choć tę rybę najczęściej jemy z chlebem lub gotowanymi ziemniakami, doskonałym dodatkiem do śledzia będzie też kasza.
Notka redakcyjna:
Ile moczyć śledzie?
Śledzie są konserwowane solą, dlatego, aby stały się delikatniejsze, należy je wcześniej wymoczyć. Moczenie śledzi zależy oczywiście od tego, jakie śledzie wybierzemy oraz od ich wielkości i grubości. Solone śledzie z beczki moczymy całą dobę. Z kolei śledzie z solanki moczymy od 2 do 4 godzin, natomiast matiasy jedynie 20 minut. W każdym z przypadków, w ciągu całego czasu moczenia kilkukrotnie powinniśmy zmienić wodę. Aby śledzie były delikatniejsze, można je wymoczyć również w wodzie gazowanej z odrobiną soku z cytryny lub octu, albo w mleku lub maślance. Taki śledź nie tylko będzie mniej słony, ale dodatkowo zyska kruchość. Fani ciekawszych smaków powinni też spróbować moczenia śledzi w piwie lub winie.
Co zrobić ze śledzi?
Śledzie to wdzięczny składnik do wielu kulinarnych eksperymentów. Można z nich zrobić różnego rodzaju przystawki, dania główne, a nawet zupę! Wszyscy znamy śledzie w śmietanie, śledzie po cygańsku, po japońsku, w sosie musztardowym, po kaszubsku, śledzie pod pierzynką, śledzie z suszonymi pomidorami, czy warstwową sałatkę śledziową. Fantastycznym, choć mało popularnym daniem jest również tatar ze śledzia. Rybę można też podać w ciekawszej formie, zawijając ją w ruloniki, czyli popularne rolmopsy. Do środka takiej rolki możemy włożyć marynowane lub kiszone ogórki, paprykę konserwową albo suszoną śliwkę,
Śledzie w sosie salsa inaczej
Śledzie w salsie z warzywami to klasyka na naszych stołach, ale to tylko jedna z wielu wersji tego przepisu. W książkach kucharskich i w sieci znajdziemy mnóstwo pomysłów na śledzie w pomidorach z różnymi dodatkami. Jedną z popularnych opcji jest słodka wersja z owocami. Do sosu salsa można dodać między innymi jabłka, gruszki i brzoskwinie. My najbardziej polecamy jednak śledzie w sosie salsa z ananasem. Innym ciekawym dodatkiem, przełamującym słono smak śledzia, są bakalie. Przepis na śledzie w salsie z rodzynkami lub śledzie z żurawiną zawsze robią furorę na stole.