
Śledzie w oleju
- śledzie: 8 szt.
- mleko: 375 ml
- cebula: 2 szt.
- olej: 125 ml
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Namaczanie śledzi: filety opłukać, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem, tak by lekko je przykryło i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min. Po tym czasie można odkroić kawałek ryby i spróbować, czy jest już gotowy, jeśli jest zbyt słony, należy pozostawić go w mleku jeszcze na kilka minut – aż do uzyskania pożądanego efektu.

krok 2
Przygotowanie śledzi: wymoczone filety odsączyć, opłukać w wodzie i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, ok. 1–2 cm, według uznania. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po 3–5 sekundach odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć na sicie – sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lżej strawna.

krok 3
Układanie śledzi z cebulką: w słoiku (albo w naczyniu, które możemy później szczelnie zamknąć) układamy warstwami cebulę i śledzie, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę można posypać grubo mielonym pieprzem. Nie ugniatamy warstw. Gdy słoik jest prawie pełen wlewamy olej małymi porcjami. Gdy ścieka w dół słoika delikatnie można go rozprowadzić patyczkiem szaszłykowym, dzięki temu usuniemy pęcherzyki powietrza. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce, żeby smaki przegryzły się.


