
Śledzie w śmietanie
- śledzie: 500 g
- jabłka: 400 g
- cebula: 300 g
- śmietana 18%: 300 g
- koperek: 50 g
- szczypiorek: 25 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Moczenie śledzi: filety z solanki płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą (może być też mleko, będą delikatniejsze w smaku). Moczymy godzinę, po czym wymieniamy wodę i odstawiamy na kolejne 30 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia śledzi). Filety z oleju nie wymagają moczenia, wystarczy je umyć, osuszyć i pokroić.
krok 2
Krojenie: przekładamy je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar wody. Następnie kroimy je na kawałki o wielkości ok. 5 cm.
krok 3
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko i przelewamy ją wrzątkiem, wtedy nie będzie nadmiernie ostra. Odstawiamy do ostygnięcia. Zamiast zwykłej cebuli, można użyć też cukrową, nie trzeba przelewać jej wrzątkiem, bo jest łagodniejsza w smaku.
krok 4
Jabłka: obieramy je, wycinamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę. Od razu po pokrojeniu warto skropić je odrobiną soku z cytryny, wtedy zachowają ładny, jasny kolor.
krok 5
Mieszanie składników: do osobnej miski przekładamy cebulę i jabłka. Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy - połowę szczypioru zostawiamy na później. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli (jeśli mamy śledzie z oleju, z solanki najczęściej nie potrzebują już dodatkowego dosalania) i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, żeby smaki się przegryzły. Potem próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
krok 6
Opcjonalnie: do śledzi w śmietanie możemy dodatkowo dodać 5 ml octu spirytusowego lub jabłkowego albo sok z cytryny.
krok 7
Podanie: wierzch śledzi w śmietanie z jabłkiem posypujemy resztą posiekanego szczypiorku i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem, czarnym lub kolorowym. Jemy z kromką świeżego chleba.

