Porady:
- Do śledzi w sosie musztardowym możemy wykorzystać także filety z solanki. Jednak przedtem należy je wymoczyć w wodzie lub mleku, aby były mniej słone.
- Najsmaczniejsze będą filety z młodych śledzi, czyli matiasy. Tych z kolei nie trzeba moczyć, bo są bardzo delikatne w smaku.
- Musztardę dijon można zastąpić miodową.
- Jeśli chcielibyście przygotować lżejszą wersję śledzia z musztardą, zamiast śmietany sięgnijcie po jogurt naturalny.
- Śledzie w sosie musztardowym można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 4–5 dni.
Notka redakcyjna:
Śledzie w sosie musztardowym – wariacje
Jako, że śledzie w sosie śmietanowo–musztardowym cieszą się dużą popularnością, nic w tym dziwnego, że pojawiają się w wielu ciekawych wariantach. Poniżej wybrane przykłady:
- śledzie z curry i musztardą – do sosu dodajemy 10 g przyprawy curry i 5 g kurkumy,
- śledzie w sosie miodowo–musztardowym – blendujemy musztardę (90 g) z miodem (30 ml) i octem winnym (30 ml), stopniowo dodajemy olej (300 ml) i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Takim sosem przekładamy przygotowane i pokrojone na mniejsze kawałki śledzie,
- śledzie w sosie musztardowym z ogórkiem (lub inaczej po francusku) – do sosu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki kiszone lub konserwowe. Na porcję podana w przepisie (500 g filetów) wystarczą 3–4 ogórki.
Jakie śledzie wybrać?
Decydując się na zakup śledzi, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, dzięki którym wybrana przez nas ryba będzie świeża i smaczna:
- Po pierwsze zwróćmy uwagę na zapach ryby. Świeży śledź powinien pachnieć morzem i wodorostami. Zapach ten powinien być delikatny i przyjemny. Jeśli czujemy, że jest zbyt intensywny lub wręcz drażniący, oznacza to, że najprawdopodobniej filety nie są już pierwszej świeżości.
- Druga rzecz to skóra, która powinna być sprężysta i pozbawiona śluzu.
- Jeśli kupujemy śledzie z solanki, to powinna mieć ona ciemnokremowy kolor.
- Mięso śledzi powinno być jasne, ale nie całkowicie białe. Nie może też być żółte, bo to oznaka tego, że ryba jest nieświeża.
Śledzie w różnych odsłonach
Śledzie w sosie musztardowym to tylko jeden z wielu przepisów na tę rybę. Inne pomysły na śledzie to m.in: