
Śledzie w pomidorach
- cebula: 2 szt.
- matias: 200 g
- ocet: 15 ml
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- ocet winny: 50 ml
- suszone pomidory: 250 g
- cukier: 1 szczypta
- orzechy włoskie: 50 g
- olej rzepakowy: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na śledzie w pomidorach rozpoczynamy od dokładnego opłukania śledzi. Po wykonaniu tej czynności do śledzi dodajemy wodę z octem i moczymy je w takim roztworze przynajmniej godzinę. Między czasie możemy rozgrzać olej, cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz.

iStock krok 2
Kolejnym krokiem w naszym przepisie na śledzie w pomidorach jest zblendowanie orzechów bez łupin, dodajemy suszone pomidory z odrobiną zalewy i ponownie blendujemy. Całość powinna konsystencją przypominać pesto. Następnie mieszankę z orzechów i suszonych pomidorów dodajemy do naszego koncentratu i dusimy przez kolejne 3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Po upływie wyznaczonego czasu moczenia śledzi, kroimy je na kawałki i łączymy z sosem pomidorowym. Na samym końcu śledzie wkładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy na minimum 3h do lodówki.

iStock

