Śledzie w sosie tatarskim
- śledzie: 500 g
- grzybki marynowane: 50 g
- kiszone ogórki: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- szczypiorek: 0.25 pęczka
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
- majonez: 200 g
- musztarda dijon: 5 g
- śmietana 18%: 30 g
- sok z cytryny: 10 ml
- miód: 4 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Myjemy szczypiorek i natkę pietruszki w zimnej wodzie. Jeśli zbyt długo czekały na swoją kolej w lodówce i nie są już bardzo świeże, odzyskają dawną sprężystość i barwę, gdy zostawimy je na kilka minut w kąpieli z lodem. Osuszamy łodyżki i listki ręcznikiem papierowym. Drobno siekamy.

Artur Rogalski krok 2
Odsączamy ogórek kiszony i grzyby z zalewy (gąski, podgrzybki, kurki, maślaki, opieńki, pieczarki marynowane – sprawdzi się właściwie każdy rodzaj). Obieramy szalotkę lub połowę czerwonej cebuli (możemy też wykorzystać dymkę lub cebulę perłową). Kroimy składniki na sos tatarski do śledzi w drobną kostkę.

Artur Rogalski krok 3
Umieszczamy w miseczce natkę pietruszki i szczypiorek oraz grzyby, ogórek i cebulę. Dodajemy majonez, musztardę, śmietanę i sok z cytryny oraz niewielką ilość płynnego miodu, żeby zbalansować kwaśne smaki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem (świeżo zmielonym) wedle uznania. Sos tatarski można też wzbogacić aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek, oregano i estragon, oraz kaparami, czosnkiem lub groszkiem konserwowym. Jeśli lubimy ostre potrawy, dodajmy łyżeczkę tartego chrzanu.

Artur Rogalski krok 4
Wyjmujemy śledzie z oleju i osuszamy je. Sprawdzą się też filety z zalewy solankowej, ale trzeba przygotować je wcześniej – namoczyć i wypłukać kilka razy w czystej wodzie, żeby złagodzić ich smak. Kroimy śledzie w paski o szerokości około 2 cm.

Artur Rogalski krok 5
Umieszczamy porcje filetów śledziowych na okrągłym talerzu lub półmisku. Układamy na nich sos tatarski. Możemy też połączyć składniki w słoiczku i wstawić go do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie smaki dobrze się „przegryzą” i otrzymamy słodko-kwaśną, słoną, kremową przystawkę. Zachowa świeżość, przechowywana w chłodnym miejscu, przez około 3–4 dni.

Artur Rogalski krok 6
Dekorujemy śledzie w sosie tatarskim całymi listkami natki pietruszki i szczypiorkiem. Do ozdoby możemy też wykorzystać gałązki koperku i ziarna marynowanego czerwonego pieprzu, które dodadzą potrawie koloru. Podajemy z cząstkami cytryny. Śledzie świetnie smakują ze świeżym pieczywem lub grzankami, a także z ziemniakami w mundurkach.

Artur Rogalski


