Reklama

Śledzie w sosie tatarskim to przystawka gotowa w 5–10 minut, więc można przyrządzić ją tuż przed przyjściem gości. Jest prawdziwą eksplozją smaku – słodko-kwaśne składniki balansują słone, a natka pietruszki i szczypiorek dodają potrawie świeżości. Majonez i śmietana zapewniają natomiast kremową konsystencję. Pokazujemy, jak powstaje śledź w sosie tatarskim. Warto przyrządzić go na święta lub przyjęcie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Myjemy szczypiorek i natkę pietruszki w zimnej wodzie. Jeśli zbyt długo czekały na swoją kolej w lodówce i nie są już bardzo świeże, odzyskają dawną sprężystość i barwę, gdy zostawimy je na kilka minut w kąpieli z lodem. Osuszamy łodyżki i listki ręcznikiem papierowym. Drobno siekamy.

    Artur Rogalski

  • krok 2

    Odsączamy ogórek kiszony i grzyby z zalewy (gąski, podgrzybki, kurki, maślaki, opieńki, pieczarki marynowane – sprawdzi się właściwie każdy rodzaj). Obieramy szalotkę lub połowę czerwonej cebuli (możemy też wykorzystać dymkę lub cebulę perłową). Kroimy składniki na sos tatarski do śledzi w drobną kostkę.

    Artur Rogalski

  • krok 3

    Umieszczamy w miseczce natkę pietruszki i szczypiorek oraz grzyby, ogórek i cebulę. Dodajemy majonez, musztardę, śmietanę i sok z cytryny oraz niewielką ilość płynnego miodu, żeby zbalansować kwaśne smaki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem (świeżo zmielonym) wedle uznania. Sos tatarski można też wzbogacić aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek, oregano i estragon, oraz kaparami, czosnkiem lub groszkiem konserwowym. Jeśli lubimy ostre potrawy, dodajmy łyżeczkę tartego chrzanu.

    Artur Rogalski

  • krok 4

    Wyjmujemy śledzie z oleju i osuszamy je. Sprawdzą się też filety z zalewy solankowej, ale trzeba przygotować je wcześniej – namoczyć i wypłukać kilka razy w czystej wodzie, żeby złagodzić ich smak. Kroimy śledzie w paski o szerokości około 2 cm.

    Artur Rogalski

  • krok 5

    Umieszczamy porcje filetów śledziowych na okrągłym talerzu lub półmisku. Układamy na nich sos tatarski. Możemy też połączyć składniki w słoiczku i wstawić go do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie smaki dobrze się „przegryzą” i otrzymamy słodko-kwaśną, słoną, kremową przystawkę. Zachowa świeżość, przechowywana w chłodnym miejscu, przez około 3–4 dni.

    Artur Rogalski

  • krok 6

    Dekorujemy śledzie w sosie tatarskim całymi listkami natki pietruszki i szczypiorkiem. Do ozdoby możemy też wykorzystać gałązki koperku i ziarna marynowanego czerwonego pieprzu, które dodadzą potrawie koloru. Podajemy z cząstkami cytryny. Śledzie świetnie smakują ze świeżym pieczywem lub grzankami, a także z ziemniakami w mundurkach.

    Artur Rogalski

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama