
Śledzie w occie
- woda: 500 ml
- cebula: 1 szt.
- ocet: 125 ml
- pieprz czarny: 5 szt.
- cukier: 5 g
- śledzie: 700 g
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- marchewka: 0.5 szt.
- olej: 15 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal271
Sposób przygotowania
krok 1
Śledzie: najlepsze będą młode śledzie, czyli matiasy, ale ponieważ są trudno dostępne, mogą być również zwykłe, dostępne w dużych i małych sklepach. przekładamy je do miski z zimną wodą, płuczemy je. Odlewamy słoną wodę i ponownie zalewamy świeżą. Śledzie moczymy przez około 30 minut, w tym czasie wymieniamy wodę minimum 2 razy, a najlepiej 3. Na koniec odkrajamy kawałeczek śledzia i sprawdzamy, czy nie jest jeszcze zbyt słony. W razie potrzeby ponownie zalewamy je zimną wodą, aż uzyskamy poziom słoności, który nam odpowiada (jeśli przesadzimy z czasem moczenia, możemy je delikatnie dosolić). Gdy są już gotowe dokładnie je odcedzamy, osuszamy i kroimy na kawałki, mniej więcej 3-centymetrowe. Można też pominąć etap krojenia i wsadzić je w całości.
krok 2
Warzywa: marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry (jeśli jest duża wystarczy połowa, mniejszą możemy pokroić całą). Z cebuli zdejmujemy łuski i kroimy ją w piórka.
krok 3
Zalewa do śledzi w occie: do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu czarnego (proporcje przypraw można zmieniać według własnego profilu smakowego) – całość gotujemy do momentu wrzenia. Odstawiamy na bok, dodajemy cebulę i marchewkę. Dolewamy również 125 ml octu (pół szklanki), olej, wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie odstawiamy garnek z zalewą na śledzie w occie, żeby całkowicie wystygła.
krok 4
Śledzie w słoiku: przekładamy do niego pokrojone kawałki, wlewamy zimną zalewę (z cebulą, marchewką i przyprawami). Odstawiamy je na co najmniej dobę do lodówki, żeby odpowiednio przeszły smakiem zalewy. Najlepsze są jednak po 3 dniach.

