
Śledzie wędzone na sałatce
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śledzie: 3 szt.
- pieczarki: 150 g
- jajka: 4 szt.
- sok z cytryny: 15 ml
- jabłka: 2 szt.
- por: 1 szt.
- kiszone ogórki: 2 szt.
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- cukier: 3 szczypta
- szczypiorek: 1 pęczek
- majonez: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Śledzie wędzone obieramy ze skóry, usuwamy ości, delikatnie rozdrabniamy. Obrane jajka siekamy, jabłka (można zostawić skórkę) kroimy w paski, mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Por cienko kroimy, korniszony i ogórki tniemy w kostkę, pieczarki marynowane,osączamy, szczypior kroimy na mniejsze kawałki.
krok 2
Wszystkie składniki – poza śledziem – mieszamy z ulubioną ilością majonezu, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego śledzia. Schładzamy przed podaniem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

