Reklama

Wędzone śledzie świetnie pasują do sałatki z majonezem. Zróbcie klasyczną jarzynową lub skorzystajcie z naszego przepisu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Śledzie wędzone obieramy ze skóry, usuwamy ości, delikatnie rozdrabniamy. Obrane jajka siekamy, jabłka (można zostawić skórkę) kroimy w paski, mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Por cienko kroimy, korniszony i ogórki tniemy w kostkę, pieczarki marynowane,osączamy, szczypior kroimy na mniejsze kawałki.

  • krok 2

    Wszystkie składniki – poza śledziem – mieszamy z ulubioną ilością majonezu, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego śledzia. Schładzamy przed podaniem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama