
Śledzie z grzybami
- matias: 500 g
- suszone grzyby: 50 g
- cebula: 2 szt.
- olej rzepakowy: 280 ml
- zioła prowansalskie: 10 g
- liść laurowy: 6 szt.
- gorczyca: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie śledzi: płuczemy je, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez minimum godzinę. Wymieniamy wodę i zalewamy ponownie. Po ok. 30 min po raz ostatni przepłukujemy śledzie, na następnie osuszamy je na ręczniku papierowym (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia śledzi).
krok 2
Przygotowanie grzybów: po opłukaniu, gotujemy je w wodzie przez ok. 20 min – do momentu, aż będą miękkie . Następnie je odcedzamy (wywar przelewamy do osobnego naczynia) i odkładamy do wystudzenia. Po ostygnięciu kroimy je w paseczki.
krok 3
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w pióra.
krok 4
Smażenie: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (30 ml). Podsmażamy na nim cebulę przez ok. 5 min, po czym dolewamy 50 ml wywaru z grzybów. Przykrywamy pokrywką, dusimy przez kolejne 5 min. Na koniec dodajemy pokrojone grzyby. Pozostawiamy na patelni do całkowitego wystudzenia.
krok 5
Marynowanie: filety śledziowe kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Naprzemiennie układamy w słoiku śledzie z grzybami i cebulką. Warstwy przekładamy liśćmi laurowymi, ziołami prowansalskimi i ziarnami gorczycy. Całość zalewamy olejem.

