
Śledzie z imbirem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śledzie: 500 g
- cebula: 3 szt.
- cytryna: 1 szt.
- imbir: 1 szklanka
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- olej: 250 ml
- sos sojowy: 4 łyżki stołowe
- miód: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Grube, tłuste solone śledzie, najlepiej matiasa, bez skóry, pokrojonych w paski, dobrze odsalamy, mocząc je w mleku lub wodzie. Dokładnie płuczemy. W 1 l wyparzonym słoiku ze sprężynką układamy na przemian warstwy: śledzi, pocięte w piórka cebule wymieszane z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem jak do sushi i tak na przemian, do wyczerpania składników. Co którąś warstwę dokładamy po liściu laurowym i zielu angielskim. Olej mieszamy z miodem i sosem sojowym, zalewamy zawartość słoika, odstawiamy przynajmniej na noc do lodówki (warto przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem, aby smaki dobrze się przegryzły). Podajemy z pieczywem, najlepiej ciemnym chlebem na miodzie.

