Reklama

Śledzie z papryką marynowaną w zalewie octowej z dodatkiem cebuli to przystawka na świąteczne lub noworoczne przyjęcie. Śledzie wyjdą aromatyczne, ale nie za słone, o delikatnej konsystencji.

Kroki przygotowania:

Opłukane i osączone filety kroimy na kawałki
marynowaną paprykę – w paski. Obrane cebule tniemy w piórka.
1 i 1/2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem i octem do smaku (marynata powinna być intensywna
z wyczuwalną słodyczą)
wrzucamy cebulę
doprowadzamy do wrzenia
wkładamy ziarna pieprzu
ziele i liście laurowe. Zostawiamy do ostudzenia
po czym mieszamy z koncentratem
olejem i mieloną papryką
ponownie zagotowujemy i studzimy.
Zalewę z cebulą mieszamy ze śledziami i papryką
odstawiamy na 48 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Reklama

Porady:

Cebulę do każdej marynaty do śledzia warto wcześniej poddusić: pokrojoną w piórka wrzucamy na sporą ilość oleju, oprószamy cukrem i trzymamy na małym ogniu, aby tylko zmiękła i lekko się zażółciła – będzie miała dużo łagodniejszy smak.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama