Śledzie z papryką marynowaną w zalewie octowej z dodatkiem cebuli to przystawka na świąteczne lub noworoczne przyjęcie. Śledzie wyjdą aromatyczne, ale nie za słone, o delikatnej konsystencji.
Kroki przygotowania:
Opłukane i osączone filety kroimy na kawałki
marynowaną paprykę – w paski. Obrane cebule tniemy w piórka.
1 i 1/2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem i octem do smaku (marynata powinna być intensywna
z wyczuwalną słodyczą)
wrzucamy cebulę
doprowadzamy do wrzenia
wkładamy ziarna pieprzu
ziele i liście laurowe. Zostawiamy do ostudzenia
po czym mieszamy z koncentratem
olejem i mieloną papryką
ponownie zagotowujemy i studzimy.
Zalewę z cebulą mieszamy ze śledziami i papryką
odstawiamy na 48 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016