Drożdżowe ciasteczka z kokosem.
Składniki:
CIASTO:
5 dkg drożdży,
3 łyżki kwasnej śmietany,
1 kostka margaryny,
40 dkg mąki,
2 łyżki mleka.
BIAŁKA Z KOKOSEM:
4 białka,
25dkg cukru pudru,
25 dkg kokosu.
Kroki przygotowania:
CIASTO: Margarynę i mąkę posiekać, dodać drożdże roztarte w mleku i smietanie.wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzine.
BIAŁKA: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a nastepnie kokos.Wymieszać.
Ciasto i białka podzielić na 4 części.Ciasto rozwałkować, posmarować białkiem, zwinąć w rulon i kroić na kawałki.Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec na złoty kolor w temp 160 stopniach-ok 20-25 min.
Ciastka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.Jeśli chcemy je przechować na dłużej to należy włożyć je do woreczka foliowego.
1 z 1

slimaczki_kokosowe
ŚLIMACZKI KOKOSOWE


