Porady:
- Przecier pomidorowy możecie zastąpić ketchupem, którego już nie trzeba doprawiać. Warto jednak dodać oregano. Można posypać nim ślimaczki z szynką i serem tuż przed włożeniem do piekarnika.
- Nie przepadacie za oregano? Możecie posypać rollsy sezamem, czarnuszką lub bazylią.
- Do posmarowania ciasta rozkłóconym jajkiem warto użyć specjalnego silikonowego pędzelka.
- Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego można modyfikować, dodając ulubione składniki, np. oliwki, paprykę, kukurydzę, kapary, szpinak, fetę czy nawet parówki lub kiełbaski.
- Ślimaczki z ciasta francuskiego świetnie smakują serwowane z sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym.
- Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Notka redakcyjna:
Wegetariańskie ślimaczki z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta francuskiego w wersji wegetariańskiej można zrobić z następującymi dodatkami:
- z pieczarkami i żółtym serem – pieczarki trzeba wcześniej przesmażyć na patelni,
- ze szpinakiem i serem – do szpinaku można dodać ser żółty, fetę lub ser pleśniowy,
- z suszonymi pomidorami, serem i oliwkami.
Można także przygotować opcję dla wegan. W takim przypadku trzeba zrezygnować z jajka. Zamiast tradycyjnego sera żółtego należy sięgnąć po wegański odpowiednik, który najczęściej produkuje się na bazie oleju kokosowego.
Ślimaczki z ciasta francuskiego na słodko
Gotowe ciasto francuskie świetnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju przekąsek na przyjęcie. Możemy serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko:
- z owocami – np. z jabłkami, gruszkami, wiśniami lub truskawkami,
- z powidłami śliwkowymi lub konfiturą z wiśni,
- z cynamonem i cukrem – odpowiednik szwedzkich bułeczek cynamonowych, tylko w wersji z ciastem francuskim,
- z czekoladą – można użyć kremu czekoladowego typu nutella, czekolady mlecznej lub deserowej w kawałkach. Wystarczy ją drobno posiekać i zawinąć w ciasto francuskie. Roztopi się podczas pieczenia,
- z kremem pâtissière – zrobionym na bazie z żółtek, cukru i wanilii. Do kremu można dodać rodzynki lub kawałki czekolady,
- lub po prostu z budyniem.
Ślimaczki z domowego ciasta francuskiego
Jeśli czujecie się na siłach, możecie samodzielnie przygotować ciasto francuskie. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowanie zadanie, jednak wymaga czasu i cierpliwości.
Ciasto francuskie charakteryzuje się strukturą warstwową, z której każda warstwa ma postać cieniutkich listków. Przygotowuje się je z dwóch rodzajów ciast:
- pierwsze powstaje na bazie mąki pszennej, jaj i soli,
- drugie – z masła i mąki pszennej (niewielkiej ilości).
Podstawą jest pierwsze ciasto, na które nakłada się ciasto maślane. Następnie trzeba je rozwałkować na grubość ok. 2 cm. W dalszej kolejności nakłada się kolejne warstwy ciasta, rozwałkowuje i odstawia do lodówki. Tę czynność powtarza się kilkakrotnie. Więcej informacji na ten temat znajdziecie w naszym artykule: Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób.