Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- ciasto francuskie: 375 g
- szpinak: 250 g
- oliwa z oliwek: 5 ml
- jajka: 1 szt.
- feta: 100 g
- mozzarella: 100 g
- oregano: 3 g
- czosnek granulowany: 1 g
- gałka muszkatołowa: 1 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzało, dzięki temu nie będzie pękać w czasie rozwijania. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Rozmącamy 1 jajko. Ścieramy twardą mozzarellę (możemy użyć też gotowego produktu ze sklepu).
krok 2
Szpinak baby: myjemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym lub w wirówce do sałaty. Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i przekładamy na nią szpinak. Dosypujemy sól i pieprz do smaku, do tego oregano, czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty.

foodie.by.bb krok 3
Ciasto francuskie: rozwijamy je, delikatnie wałkujemy brzegi, żeby je wyrównać. Smarujemy je wcześniej przygotowanym jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka.

foodie.by.bb krok 4
Farsz: na ciasto francuskie wykładamy szpinak, następnie pokruszoną fetę i startą mozzarellę. Doprawiamy do smaku.

foodie.by.bb krok 5
Zwijanie: zaczynamy od dłuższego boku, w miarę rolowania odklejamy papier. Ciasto kroimy w 1,5-2-centymetrowe paski.

foodie.by.bb krok 6
Pieczenie: ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto warto uformować tak, żeby miały okrągły kształt. Wsadzamy je do piekarnika na 25-30 minut - do zrumienienia ciasta i sera.

foodie.by.bb krok 7
Podanie: do ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem pasują sosy, można postawić na pewniaki, czyli sos czosnkowy, pomidorowy, słodko-kwaśny.

foodie.by.bb


