Reklama

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem wzbogacone dwoma serami to dobra wegetariańska alternatywa dla najpopularniejszej wersji z szynką. Królują na domówkach, pełniąc rolę wdzięcznego finger food. Dobrze sprawdzają się też jako drugie śniadanie do szkoły i do pracy. Chyba nie ma łatwiejszej i szybszej przekąski do przygotowania. Tu absolutnie nie trzeba mieć żadnych umiejętności kulinarnych, zapewniamy, że ślimaczki z ciasta francuskiego może zrobić każdy.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzało, dzięki temu nie będzie pękać w czasie rozwijania. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Rozmącamy 1 jajko. Ścieramy twardą mozzarellę (możemy użyć też gotowego produktu ze sklepu).

  • krok 2

    Szpinak baby: myjemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym lub w wirówce do sałaty. Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i przekładamy na nią szpinak. Dosypujemy sól i pieprz do smaku, do tego oregano, czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty.

    foodie.by.bb

  • krok 3

    Ciasto francuskie: rozwijamy je, delikatnie wałkujemy brzegi, żeby je wyrównać. Smarujemy je wcześniej przygotowanym jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka.

    foodie.by.bb

  • krok 4

    Farsz: na ciasto francuskie wykładamy szpinak, następnie pokruszoną fetę i startą mozzarellę. Doprawiamy do smaku.

    foodie.by.bb

  • krok 5

    Zwijanie: zaczynamy od dłuższego boku, w miarę rolowania odklejamy papier. Ciasto kroimy w 1,5-2-centymetrowe paski.

    foodie.by.bb

  • krok 6

    Pieczenie: ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto warto uformować tak, żeby miały okrągły kształt. Wsadzamy je do piekarnika na 25-30 minut - do zrumienienia ciasta i sera.

    foodie.by.bb

  • krok 7

    Podanie: do ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem pasują sosy, można postawić na pewniaki, czyli sos czosnkowy, pomidorowy, słodko-kwaśny.

    foodie.by.bb

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama