Porady:
- Do przygotowania śliwek w syropie najczęściej wykorzystuje się popularne węgierki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by w identyczny sposób zakonserwować mirabelki, lubaszki lub renklody.
- Owoce można pokroić na połówki, ćwiartki, a nawet w kostkę. Można je zawekować w całości, z pestką, ale wtedy będą miały krótszy czas przydatności do spożycia.
- Przed przełożeniem śliwek do słoika upewnijcie się, że na szkle nie ma jakichkolwiek zabrudzeń ani uszczerbień. Warto zwrócić również uwagę na stan wieczek – jeżeli zauważycie na nich ślady rdzy lub odkształcenia, wymieńcie je na nowe.
- Jeśli chcecie mieć pewność, że śliwki do placka na zimę zachowają świeżość przez długie miesiące, możecie dodatkowo wyparzyć słoiki w piekarniku lub wrzątkiem.
- Zastanawiacie się gdzie najlepiej przełożyć śliwki na zimę w słoikach? Polecamy trzymać je w zacienionym i chłodnym miejscu, takim jak piwnica, nieogrzewana spiżarnia lub garaż. Można je również przechowywać w szafce kuchennej. Powinna być ona jednak oddalona od płyty grzewczej i piekarnika, a przy tym dobrze wentylowana.
- Jak długo pasteryzować śliwki w słoikach? Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi – dokładny czas zależy zarówno od wybranej metody konserwacji, jak i od wielkości słoików. Przyjmuje się jednak, że dla słoików gotowanych w garnku będzie to 20 minut, a dla przetworów pasteryzowanych w piekarniku (nagrzanym do 130°C) 25–30 minut.
- Gotowe śliwki do słoika na ciasto można również pasteryzować w zmywarce. Wystarczy ułożyć je wieczkami do dołu i nastawić urządzenie na program o temperaturze 60 lub 70°C.
- Planujecie obdarować bliskich słoikami ze śliwkami w syropie cukrowym? Możecie w łatwy sposób ozdobić ich wieczka przy pomocy kawałka ozdobnego materiału i jutowego sznurka.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na proste przetwory ze śliwek.
Notka redakcyjna:
Do czego wykorzystać śliwki w syropie?
Po śliwki w cukrze najchętniej sięgamy zimą, gdy trudno o świeże, krajowe owoce. Zalewę potrzebną do ich zakonserwowania najczęściej wykorzystuje się do przygotowania kompotu. W najprostszej wersji wystarczy rozcieńczyć ją z wodą. Można też delikatnie urozmaicić jej smak, dodając do niej odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy.
A co zrobić z owocami? Możliwości jest wiele. Wykorzystuje się je do przyrządzenia słodkich klusek i kartaczy. Jeśli zblendujemy je z połówką jabłka i kawałkiem selera naciowego, otrzymamy pyszne, śniadaniowe smoothie. Możemy także dodać śliwki w syropie do ciasta. Świetnie komponują się ze smakiem prostych biszkoptów i ucieranych placków. W łatwy sposób możemy zrobić z nich też owocowy sos, który świetnie sprawdzi się jako polewa do deseru lodowego lub domowego budyniu.
Jak doprawić całe śliwki węgierki w syropie?
Podstawowy przepis na śliwki w słoikach jest niezwykle prosty. Zakłada on użycie jedynie trzech składników – owoców, wody i cukru. Choć nawet w takiej wersji przetwory smakują świetnie, warto dorzucić do nich odrobinę aromatycznych przypraw, by nadać im ciekawszego charakteru. Do zalewy możecie dodać:
- korę cynamonu,
- gwiazdki anyżu,
- goździki,
- cukier waniliowy,
- ziela angielskie,
- liście laurowe.
Osoby, które lubią bardziej wyszukane połączenia smakowe, mogą doprawić zalewę posiekaną na drobno papryczką chili. Tak przygotowane połówki śliwek w syropie świetnie komponują się z czekoladowymi ciastami. Można ułożyć je na wierzchu popularnego murzynka lub pokroić w kostkę i wymieszać z masą na lekkie, kakaowe ciasto jogurtowe.
Polecamy spróbować także śliwek w syropie octowym. Tak zakonserwowane owoce fantastycznie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych. Często serwuje się je także jako element deski serów. Szczególnie dobrze komponują się one z camembertem i gorgonzolą. Można także wykorzystać je do zrobienia imprezowych koreczków – w towarzystwie ogórków konserwowych i aromatycznego brie smakują wyśmienicie.