
Śliwki w boczku faszerowane migdałami
- suszone śliwki: 30 szt.
- boczek: 30 plasterków
- porto: 300 ml
- migdały: 30 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal450
- tłuszcz20g
- tłuszcz nasycony7g
- węglowodany50g
- cukry30g
- błonnik5g
- białko15g
Sposób przygotowania
krok 1
Migdały: jeśli mamy nieobrane, umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Dzięki temu łatwiej zejdzie z nich skórka.
krok 2
Śliwki: przepłukujemy pod bieżącą wodą, jeśli mają pestki, usuwamy je. Do środka owoców wkładamy po jednym migdale. Umieszczamy nadziewane śliwki w kubku lub misce i zalewamy winem porto. Pozostawiamy je na co najmniej pół godziny (choć możemy marynować przez noc). Później każdą z nich owijamy plastrem boczku.
Porada: jeśli kupujecie dostępne w handlu suszone owoce, zawsze płuczcie je pod gorącą wodą przed jedzeniem lub gotowaniem. Ze względu na ładniejszy kolor są traktowane siarką i warto się jej pozbyć przed spożyciem owoców.
krok 3
Piekarnik: włączamy na opcję grill. Układamy śliwki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekłuwamy wykałaczką. Grillujemy w piekarniku przez 10 minut, aż do momentu, gdy boczek będzie chrupki.
krok 4
Podanie: faszerowane śliwki rozkładamy na talerzach i podajemy jeszcze ciepłe. Odpowiednim dodatkiem będzie dla nich opiekany, biały tost.
Źródło:serwis partnerski Apetitonline.cz,

