Reklama

Korzenne śliwki będą wspaniałym dodatkiem do deserów - możecie zanurzyć je w gorzkiej czekoladzie lub dodać do zwykłego murzynka.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ocet z cukrem, szczyptą soli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami, pieprzem i imbirem doprowadzamy do wrzenia.

  • krok 2

    Śliwki myjemy, wycieramy do sucha, nakłuwamy kilka razy szpilką. Zalewamy w szklanym naczyniu ciepłym roztworem i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy płyn, doprowadzamy go do wrzenia i gorącym zalewamy śliwki.

  • krok 3

    Po kilku godzinach znów odlewamy płyn, powtórnie doprowadzamy go do wrzenia. Do wrzącego wrzucamy śliwki i ponownie doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu (na większym popękają). Studzimy, zimną marynatę wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady:

Przygotowując zalewę do śliwek, pamiętajmy, że w trakcie marynowania puszczą one sok. Zawartość octu w rozcieńczonej marynacie będzie więc procentowo niższa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama