
Śliwki węgierki w korzennej zalewie
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śliwki węgierki: 2 kg
- ocet: 190 ml
- cukier: kg
- sól: 5 g
- goździki: 5 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 10 szt.
- pieprz czarny: 5 szt.
- imbir: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ocet z cukrem, szczyptą soli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami, pieprzem i imbirem doprowadzamy do wrzenia.
krok 2
Śliwki myjemy, wycieramy do sucha, nakłuwamy kilka razy szpilką. Zalewamy w szklanym naczyniu ciepłym roztworem i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy płyn, doprowadzamy go do wrzenia i gorącym zalewamy śliwki.
krok 3
Po kilku godzinach znów odlewamy płyn, powtórnie doprowadzamy go do wrzenia. Do wrzącego wrzucamy śliwki i ponownie doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu (na większym popękają). Studzimy, zimną marynatę wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

