Reklama

smacznie , słodko

Składniki:

1. Mąka 1 kg
2. Drożdże 70 gr
3. Mleko 500 ml
4. Cukier 200 gr
5. Masło 100gr
6. Jajka 3 szt
kruszonka ;
1. Mąka 140gr
2. Masło 70 gr i cukier 70 gr
3. Marmolada

Kroki przygotowania:

1. Drożdże roztrzepać z 1 łyżką cukru , zalać połową ciepłego mleka , dodać 200 gr mąki , wymieszać , przykryć odstawić na 1 godzinę .
2. Jaja ubić mikserem dodać cukier , reszte mleka ubić dodać do rozczynu .
3. Dodać mąke do rozczynu wymieszać , dobrze wyrobić ciasto .
4. Roztopić masło wlać do ciasta ponownie wyrobić odstawić odstawić na 2 -3 godz . aż wyrosnie .
5. Uformować bułki nadziać marmoladą zlepić ułożyć na posypanej mąką blasze i ponownie zostawić do wyrośnięcia .
6. Wszystkie składniki kruszonki posiekać nożem i zagnieść ciasto posypać bułeczki .
7. Bułeczki pieć ok 30 min w tem. 220 st.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama