Porady:
- Wszystkie składniki na drożdżówki z truskawkami powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej ciasto może nie wyrosnąć. Oprócz masła na kruszonkę, które z kolei powinno być dobrze schłodzone.
- Drożdżówki z owocami doskonale smakują polane lukrem. Wystarczy połączyć cukier puder i kilka kropli wody lub soku z cytryny. Piękny, różowy kolor uzyskamy natomiast, dodając odrobinę soku z truskawek, malin lub buraka.
- Truskawki możemy zastąpić też innymi owocami lata: malinami, jagodami, czereśniami. W zależności od ich słodyczy, należy dostosować odpowiednią ilość cukru.
- Drożdżówki z truskawkami udadzą się również z mrożonymi owocami. Jeżeli chcecie zachować smak lata na cały rok, sprawdźcie jak mrozić owoce i warzywa.
Notka redakcyjna:
Drożdżówki z truskawkami - inne wersje
Ciasto drożdżowe jest dość uniwersalne i można je łączyć z wieloma składnikami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Dlatego, jeśli w pełni sezonu nasycimy się już truskawkami, warto nieco zmodyfikować przepis. Polecamy kilka prostych zmian, które wpłyną na smak:
- drożdżówki z truskawkami i budyniem - takie bułeczki rozpływają się w ustach. Wystarczy przygotować porcję budyniu, po wystudzeniu nałożyć na ciasto i na to położyć truskawki. Całość posypać kruszonką.
- drożdżówki z serem i truskawkami - wystarczy dodatkowo przygotować porcję słodkiego twarożku.
- drożdżówki z truskawkami i rabarbarem - to idealne połączenie słodkiego i kwaśnego, świetnie sprawdzą się na upalne dni.
Bułeczki z truskawkami można zrobić również z dodatkiem innych owoców:
- wiśni,
- czereśni,
- malin,
- jabłek,
- porzeczek,
- jeżyn,
- jagód,
- borówek.
Drożdżówki z truskawkami – to trzeba wiedzieć
Kluczem do upieczenia pysznych i puchatych drożdżówek z truskawkami, jest dobrze wyrośnięte ciasto. Zamiast suchych drożdży można zastosować świeże - polecamy nasz niezawodny przelicznik drożdży instant. Należy też doliczyć 20-30 minut na wyrastanie rozczynu. Z jego dodatkiem ciasto będzie bardziej puszyste.
Ciasto drożdżowe możemy wyrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego z końcówką typu hak. Po zagnieceniu ważne jest zostawienie go w ciepłym miejscu, żeby wyrosło do podwojenia objętości. Pomieszczenie powinno być nagrzane, okno zamknięte, bez przeciągów. W zależności od temperatury powietrza, czas wyrastania może się różnić. Najlepszy efekt osiągniemy, gdy drożdżówki z truskawkami odstawimy do ponownego wyrośnięcia. Innym sposobem jest wstawienie ciasta do piekarnika nagrzanego do 30 stopni Celsjusza na 30 minut. Wtedy nie musimy obawiać się, że nie wyrośnie.
W przypadku kruszonki masło powinno być schłodzone masło, najlepiej prosto z lodówki. Składniki łączymy szybko, do powstania okruchów, żeby masło jak najmniej się rozgrzało. Potem dobrze jest wsadzić ją na 30 minut do lodówki.
Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni i tworzyć niecodzienne formy to szczególnie polecamy przepis na zawijańce drożdżowe z truskawkami.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe?
Choć drożdżówki z truskawkami są tak pyszne, że najczęściej znikają jeszcze ciepłe, może zdarzyć się, że nie zjemy ich od razu. Żeby uchronić je przed wyschnięciem, dobrze jest przechowywać je w lodówce. Niestety ciasto drożdżowe bardzo dobrze chłonie zapachy, dlatego koniecznie trzeba je szczelnie owinąć folią spożywczą. Możemy też wsadzić je do zamykanego pojemnika na żywność. Sprawdzą się też torebki strunowe. Drożdżówki można też zamrozić i podgrzać na podwieczorek, dzięki temu nadal będą świeże, pachnące i smaczne.
Słodkie wypieki, takie jak drożdżówki, chałka i brioszki idealnie sprawdzą się jako baza do tostów francuskich.
Czy można przechowywać surowe ciasto drożdżowe?
Surowe ciasto możemy przechowywać w lodówce nawet przez pięć dni. Jeżeli wiemy, że nie wykorzystamy całości od razu, nadmiar możemy umieścić w zamykanym pudełku. Przed planowanym wypiekiem, ciasto ogrzewamy do temperatury pokojowej, a uformowanym drożdżówkom pozwalamy wyrosnąć.