Porady:
- Aby skrócić czas przygotowywania, możecie zetrzeć ziemniaki w malakserze. Placki wyjdą wtedy trochę grubsze i mniej chrupiące, ale również bardzo smaczne.
- Można zrobić także placki ziemniaczane ze śmietaną na gotowanych ziemniakach – będą bardziej delikatne i aksamitne w smaku. Oczywiście, dochodzi czas gotowania ziemniaków, ale nie trzeba ich wtedy ścierać na tarce. Wystarczy zmiksować składniki i gotowe.
- Mąkę pszenną można zastąpić mieszanką bezglutenową.
- Zanim zaczniecie smażyć placki, upewnijcie się, że olej na patelni jest rozgrzany. Jeśli odrobinka wody zacznie skwierczeć, można rozpocząć smażenie.
- Przy smażeniu placków nie należy się spieszyć. Delikatnie sprawdźcie, czy placek od spodu jest już rumiany i dopiero wtedy przewróćcie go na drugą stronę.
Notka redakcyjna:
Dodatki placków ziemniaczanych ze śmietaną
- cukier – klasyczna wersja uwielbiana przez dzieci i nie tylko,
- szczypiorek – szybki zielony dodatek do placków ziemniaczanych ze śmietaną na ostro,
- łosoś – placki ziemniaczane dobrze smakują ze śmietaną i plasterkiem wędzonego łososia. Dodatkowo można go skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem,
- natka pietruszki – można ją dodać do masy ziemniaczanej, jeśli nie będziecie podawać placków ziemniaczanych na słodko,
- rukola – jej garść wzbogaci danie w witaminy i sprawi, że całość będzie dobrze wyglądać na talerzu. Dodatkowo można dorzucić kilka orzechów makadamia lub nerkowca, które świetnie się komponują z tym zielonym dodatkiem.
- suszony rozmaryn i tymianek – również można dodać do ciasta na placki w wersji wytrawnej
Placki ziemniaczane ze śmietaną wegańską
W wersji wegańskiej można wykorzystać 1 z 6 zamienników jajka, np. siemię lniane. Wystarczy jedna łyżka, czyli ok. 15 g i nie trzeba ich wcześniej namaczać, bo namiękną od wody z ziemniaków. Wyjdą także, jeśli po prostu pominiecie ten składnik. Masę na placki ziemniaczane można przygotować tylko z ziemniaków i mąki z dodatkiem przypraw.
Nie tylko ciasto można zrobić bez jajek, ale także śmietanę bez nabiału. Wegańska śmietana wymaga wcześniejszego przygotowania, ale również jest bardzo smaczna. Można ją zrobić z płatków owsianych, mleka roślinnego i oleju kokosowego lub po prostu kupić ją w sklepie.
Placki ziemniaczane ze śmietaną bez mąki
Możecie wykonać również pyszne ziemniaczane placki bez mąki – będą odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. W tym przypadku trzeba dobrze odcisnąć wodę z ziemniaków. Najlepiej zrobić to dwa razy:
- od razu po starciu ziemniaków na wiórki,
- chwilę (2–3 min) po dodaniu soli, bo wtedy ponownie puszczą soki.
W tej wersji wystarczy dodać jajka i właściwie już można smażyć. Do placków ziemniaczanych najlepsze będą odmiany typu C, które zawierają najwięcej skrobi i co za tym idzie miąższu. Nie będą więc aż tak bardzo podchodzić wodą.