
Słodkie ziemniaki z ciecierzycą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mleko kokosowe: 150 ml
- pasta curry: 1 łyżka stołowa
- kurkuma: 0.5 łyżeczki
- ciecierzyca: 1 szklanka
- szalotka: 4 szt.
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- bazylia: 5 liści
- bataty (słodkie ziemniaki): 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Mleko kokosowe mieszamy dokładnie z czerwoną tajską pastą curry i mieloną kurkumą, odsączoną ciecierzycą i pokrojonymi w talarki szalotkami. Przyprawiamy solą i pieprzem.
krok 2
Ugotowane ze skórką ziemniaki nacinamy na środku nożem, naciskamy z obu końców, aby wypchnąć miąższ ze środka. Widelcem rozsuwamy go na boki, w powstałe otwory nakładamy farsz z ciecierzycą.
krok 3
Opiekamy ok. 10 min w piekarniku lub podgrzewamy w mikrofali. Posypujemy tajską bazylią, podajemy z cząstkami cytryny.

