
Słodycze na Halloween - bezowe duszki
- białko jaja: 110 g
- cukier drobny: 160 g
- skrobia ziemniaczana: 5 g
- sól: 3 g
- czekolada deserowa: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie białek: jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Ważymy białka, aby otrzymać 110 g produktu. Proporcje w przypadku pieczenia bezy to klucz do udanych wypieków.
krok 2
Ubijanie białek: zaczynamy ubijać na wolnych obrotach miksera lub robota planetarnego. Po chwili dodajemy sól, zwiększamy obroty do średniego poziomu i ubijamy do powstania piany.
krok 3
Ubijanie białek z cukrem: do piany z białek dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Najlepiej robić to stopniowo, aby kryształki dobrze rozpuściły się w masie. Gotowa masa powinna być sztywna i lśniąca. Po tym kroku polecamy rozgrzać piekarnik do 110 stopni C, tryb góra-dół.
krok 4
Duszki z białek - formowanie: ubite białka przekładamy za pomocą silikonowej szpatuły (pomoże dokładnie zebrać całą masę z misy) do rękawa cukierniczego. Porcjami wyciskamy masę na matę lub papier do pieczenia w 3 partiach, tworząc 4 kolejne warstwy. Ostatnią możemy lekko zawinąć, tworząc czubek.
krok 5
Duszki z białek - pieczenie: blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, a właściwie suszymy nasze słodycze na Halloween przez 1 godzinę i 20 minut, pod koniec kontrolując kolor bezików, bo każdy z piekarników grzeje nieco inaczej.
krok 6
Słodycze na Halloween - dekorowanie: przestudzone minibeziki dekorujemy czekoladą roztopioną w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do tego przyda się zwykła wykałaczka lub patyczek do szaszłyków. Gotowe!

