Słone przekąski na Halloween
- masło: 100 g
- mąka pszenna: 140 g
- mąka krupczatka: 140 g
- cheddar: 400 g
- woda: 4 łyżki stołowe
- migdały: 2 łyżki stołowe
- jajka: 6 szt.
- musztarda: 1 łyżeczka
- majonez: 3 łyżeczki
- papryka wędzona: 1 szczypta
- ciasto francuskie: 200 g
- parówki: 12 szt.
- serek śmietankowy: 300 g
- czarny sezam: 1 łyżeczka
- papryka: 0.5 szt.
- ser żółty: 200 g
- natka pietruszki: 3 gałązki
- szynka parmeńska (prosciutto): 80 g
- słodka papryka: 1 szczypta
- oregano: 1 szczypta
- sól: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Pokrójcie 100 zimnego masła w kostkę. Dodajcie mąkę pszenną uniwersalną i mąkę krupczatkę oraz starty na małych oczkach tarki cheddar. Dosypcie przyprawy wedle upodobania. Może być to na przykład szczypta chili, suszony czosnek lub gałka muszkatołowa. Początkowo siekajcie nożem, potem zacznijcie łączyć składniki dłońmi. Dodajcie tyle lodowatej wody, ile będzie wam potrzebne, żeby zagnieść zwartą, ale niezbyt suchą kulę. Powinny wystarczyć około 3–4 łyżki. Owińcie ciasto folią spożywczą i włóżcie do lodówki na minimum 30 minut.

Ewa Niepytalska krok 2
Podzielcie serowe kruche ciasto na porcje. Toczcie je po stole lub w dłoniach, by uformować długie, nieregularne wałki. Ułóżcie paluchy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na żaroodpornej macie silikonowej. Na każdym z nich zróbcie po 3 nacięcia małym nożem, które mają przypominać zagięcia w stawach.

Ewa Niepytalska krok 3
Ostrożnie podzielcie migdały w skórkach na połówki lub pokrójcie je w grube plastry (jeśli czujecie się na siłach, użyjcie mandoliny). Wciśnijcie je jaśniejszą częścią do góry w końcówki paluchów. Posmarujcie ciasto rozmąconym jajkiem (lub samym żółtkiem, wtedy przekąski halloweenowe będą bardziej złociste z wierzchu). Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut lub do momentu, kiedy serowe paluchy ładnie się zarumienią. Odstawcie do wystudzenia. By wyglądały bardziej jak palce wiedźmy, możecie je posmarować ciemnoczerwoną glazurą z tabasco i sosu worcestershire.

Ewa Niepytalska krok 4
Ugotujcie 6 jajek na twardo. Zajmie to około 8 minut od momentu wrzenia wody. Jeśli są niewielkie, możecie wyjąć je trochę wcześniej. Nie będzie przeszkadzało, jeśli żółtko będzie jeszcze nieco wilgotne w środku, dzięki temu nadzienie będzie bardziej kremowe. Wystudźcie je w kąpieli z lodem. Delikatnie obtłuczcie skorupki i obierzcie je. Opróżnijcie białka, ostrożnie, żeby ich nie uszkodzić. Żółtka włóżcie do oddzielnej miseczki.

Ewa Niepytalska krok 5
Dodajcie do żółtek musztardę (na przykład dijon) i majonez (możecie wymieszać go pół na pół ze śmietaną lub jogurtem, by nadzienie było nieco lżejsze), a także szczyptę wędzonej papryki (nie tylko dla smaku, ale także dla pomarańczowego koloru, sprawdzi się też sproszkowane chili). Rozdrobnijcie na gładką pastę widelcem, a najlepiej, jeśli wrzucicie składniki do malaksera, dzięki temu w farszu nie zostaną żadne grudki i z łatwością wyciśniecie go z rękawa. Będzie się też ładniej prezentował, kiedy będzie idealnie gładki. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajcie więcej majonezu lub jogurtu.

Ewa Niepytalska krok 6
Przełóżcie pomarańczowe nadzienie z żółtek do rękawa z tylką w kształcie gwiazdki. Wypełnijcie nim białka. Najlepiej, jeśli będziecie malować linie zbiegające się w jednym punkcie, dzięki temu farsz będzie nieco przypominał pękatą dynię. Na koniec udekorujcie go źdźbłem szczypiorku, który będzie imitował łodygę warzywa. Możecie oprószyć z wierzchu szczyptą sproszkowanej papryki.

Ewa Niepytalska krok 7
Rozłóżcie na płaskiej powierzchni płat ciasta francuskiego. Dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki. Jeśli będzie za twarde, popęka podczas rozwijania. Z drugiej strony nie może zbyt długo leżeć w cieple, bo zacznie się rozpuszczać i trudniej będzie z nim pracować. Pokrójcie je w dosyć cienkie paski. Nie muszą być równomiernej grubości.

Ewa Niepytalska krok 8
Przygotujcie parówki lub dowolne kiełbaski śniadaniowe. Mogą być zarówno wieprzowe, jak i drobiowe lub z cielęciny. Możecie je lekko nakłuć, żeby nie popękały podczas pieczenia. Owińcie je ciastem francuskim. Ma to dać efekt bandaży na mumii, więc lepiej, żeby paski nie były ułożone względem siebie równolegle. Ułóżcie parówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie posmarować je rozmąconym jajkiem, mlekiem lub roztopionym masłem, ale nie jest to niezbędne.

Ewa Niepytalska krok 9
Pieczcie parówki mumie w 190°C przez około 20 minut lub do czasu, kiedy ciasto francuskie się lekko zarumieni i stanie chrupiące. Całkowicie je wystudźcie, zanim zaczniecie dekorowanie. Przełóżcie około 50 g gęstego serka kanapkowego do małego rękawa cukierniczego. Wytnijcie na jego końcu małą dziurkę. Wyciskajcie zawartość tak, żeby stworzyć mumiom oczy. Źrenice zróbcie z ziarenek czarnego sezamu. To będą idealne przekąski na Halloween dla dzieci.

Ewa Niepytalska krok 10
Odkrójcie łodygę z papryki tak, żeby jej nie naruszyć. Odłóżcie na później. Przepołówcie warzywo i oczyśćcie je wewnątrz. Pokrójcie je w jak najmniejszą kostkę. Opłuczcie garść natki pietruszki w zimnej wodzie i osuszcie ją na ściereczce lub w wirówce do sałaty. Drobno posiekajcie. Zetrzyjcie na małych oczkach tarki mimolette. Musi być to ser w kolorze pomarańczowym (może być to także barwiony cheddar), inaczej przekąska na Halloween nie będzie przypominać dyni. Pokrójcie w jak najmniejsze płatki szynkę parmeńską (możecie również wykorzystać szynkę gotowaną lub wędzoną, a nawet pokruszone chipsy z boczku). Przełóżcie składniki razem do miski. Dodajcie śmietankowy serek kanapkowy, połowę sera mimolette, szczyptę słodkiej papryki i szczyptę oregano. Wymieszajcie.

Ewa Niepytalska krok 11
Drugą połowę startego mimolette wysypcie na płaski talerz. Weźcie w dłonie masę śmietankową z papryką i szynką (najlepiej robić to w rękawiczkach) i uformujcie ją w kulę. Obtoczcie ją dokładnie w wiórkach pomarańczowego sera. Zawińcie w folię spożywczą, a następnie ściśnijcie sznurkiem w kilku miejscach, tak żeby przypominała dynię. Włóżcie ją do lodówki, żeby masa stężała. Przed podaniem rozetnijcie sznurki, zdejmijcie folię, a w środek lekko wciśnijcie odłożoną wcześniej łodygę papryki.

Ewa Niepytalska krok 12
Ułóżcie przekąski na Halloween na talerzach lub specjalnych deskach do serwowania przystawek. Przydadzą się też różne dodatki. Do wytrwanych paluchów wiedźmy i parówek mumii świetnie pasuje domowy ketchup z pomidorów. Serową dynię dobrze jest podać z krakersami, preclami lub chrupką bagietką.

Ewa Niepytalska


