Porady:
- Placki z kefiru możesz podać także z bitą śmietaną i sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi.
- Jeśli chcesz uzyskać ładne, równe i okrągłe placuszki, użyj do smażenia specjalnego dozownika do ciasta. Sprawdzi się też patelnia do pancakes.
- Jeśli potrzebujesz wydać większą ilość placków w jednym czasie, przełóż je po upieczeniu na ręcznik papierowy i przykryj folią aluminiową, która zapobiega wychłodzeniu dania.
- Smak takich placuszków możesz wzbogacić dodając do ciasta rozgniecionego, dojrzałego banana (wystarczy, że rozgnieciesz banana widelcem).
- Placki kefirowe możesz odgrzać w dowolnym momencie. Wystarczy położyć je na suchej patelni, przykryć folią aluminiową i podgrzewać na małym ogniu przez około 1 minutę z każdej strony.
Notka redakcyjna:
Racuchy na kefirze
Racuchy na kefirze to mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz placuszki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Jak zrobić racuchy na kefirze? Są dwie szkoły. W pierwszej do przygotowania ciasta używa się proszku do pieczenia co zmniejsza czas przygotowania racuchów. W drugiej zaś dodaje się drożdże, które dodają ciekawego smaku racuchom. Przygotowanie racuchów na kefirze jest bardzo proste. Do miski wsyp 300 g mąki pszennej, dodaj 400ml kefiru, 2 jajka oraz 10g drożdży (w wersji z proszkiem do pieczenie dodaj łyżeczkę proszku i smaż placuszki). Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie na cieście powinny pojawić się małe pęcherzyki powietrza. Jeśli ich nie widzisz, poczekaj jeszcze 10 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię i smaż racuchy na rozgrzanym oleju. Możesz także przygotować racuchy na kefirze z jabłkiem. Wystarczy, że do ciasta dodać pokrojone kawałki jabłka. Placki na kefirze z jabłkiem najlepiej smakują tuż po usmażeniu posypane cukrem pudrem.