Idealne ciasto na specjalne okazje!
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
4 żółtka
1 szkl cukru pudru
20 dag masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
1 łyżka kakao
1\3 kostki smalcu
Ciasto jasne:
4 białka
1\2 szkl cukru kryształu
1 starta gorzka czekolada
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 szkl krojonych orzechów
1 słoik powideł
Ciasto ciemne:
4 białka
1\2 szkl cukru kryształu
1 kisiel wiśniowy
Masa budyniowa:
1\2 litra mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 kosta margaryny
1\2 szkl cukru kryształu
Kroki przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao.
2. Ciasto jasne: Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z białek z cukrem, dodać resztę składników delikatnie wymieszać, rozłożyć na powidłach i upiec placek. Piec ok. 40-50 min.
3. Ciasto ciemne: Ciasto ciemne wyłożyć na blaszkę. Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę rozłożyć na ciasto i upiec.
4. Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń, Margarynę utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Przełożenie:
Ciasto jasne- masa budyniowa- ciasto ciemne- polewa czekoladowa.


