Porady:
- Smalec ze słoniny i boczku z dodatkiem jabłek i cebuli dość szybko pleśnieje (z powodu jabłek), dlatego też należy dość szybko go spożyć – najlepiej w ciągu dwóch tygodni. Jeśli zależy nam na dłuższym przechowywaniu domowego smalcu, to możemy zrezygnować z jabłek.
- Smalec wiejski to świetna przekąska na imprezę – często można zjeść go na weselach, gdzie stoi najczęściej na tzw. wiejskim stole. Smalec domowy według naszego przepisu z powodzeniem można przygotować również dla gości weselnych.
- Jeśli nie mamy boczku, to zamiast niego do naszego smalcu domowego możemy dodać inną wędzonkę, np. żeberka czy kiełbasę.
- Alternatywą dla naszej propozycji na smalec wiejski jest smalec zapiekany w piekarniku – wystarczy pokroić słoninę i boczek w większe kawałki, dodać do nich podsmażoną wcześniej cebulkę i pokrojone jabłka, a następnie zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 120 minut.
- Ważnym składnikiem domowego smalcu wiejskiego są przyprawy, które nadają całości aromatu. Do przyprawiania smalcu świetnie sprawdzi się: czosnek, majeranek, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić smalec wegański?
Alternatywą do smalcu wiejskiego, domowego, przygotowanego na bazie słoniny i boczku, jest smalec wegański, który jest zdrowym i pożywnym smarowidłem, chociaż tak naprawdę z tradycyjnym smalcem łączy go tylko kremowa konsystencja. Pastę wegańską można przygotować z różnych składników, najczęściej wykorzystuje się do tego ciecierzycę i białą fasolę. W tym celu możemy wykorzystać gotowe produkty z puszki (co znacznie skróci nam czas przygotowania smalczyku wegańskiego) lub produkty sypkie, które wcześniej należy namoczyć, ugotować i odsedzić. Wówczas, gdy ciecierzyca lub biała fasola będzie miękka należy ją zmiksować na gładką masę, a następnie doprawić do smaku – majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem, i ewentualnie sosem sojowym. Do smalczyku wegańskiego możemy dodać również cebulę – wcześniej należy ją obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle lub oleju rzepakowym, a także jabłka, które również należy wcześniej podsmażyć (po to, by zmiękły). Polecamy przepis na smalec z fasoli białej albo smalczyk z oleju kokosowego.