Reklama

Smardze i szparagi w cieście francuskim to smaczne danie z dodatkiem wykwintnych i aromatycznych grzybów. Najlepsze będą świeże, o kruchej konsystencji i smaku muszkatołowej gałki. Świetnie łączą się z chrupiącymi, zielonymi łodygami i listkującym, rumianym ciastem na wierzchu. Dodatek kurczaka, duszonego w bulionie z ziołami sprawia, że potrawa jest bardzo pożywna. Sprawdźcie, jak pyszne są smardze i szparagi w cieście francuskim.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal699
  • tłuszcz50g
  • tłuszcz nasycony27g
  • węglowodany30g
  • cukry3g
  • błonnik4g
  • białko24g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Cebulę szalotkę obieramy z łupin i tniemy w drobną kostkę. Zielone szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałą część łodygi i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Gałązki estragonu siekamy (warto zostawić 1 sztukę do dekoracji).

  • krok 2

    Z udka kurczaka zdejmujemy skórę, a mięso ściągamy z kości i kroimy na mniejsze kawałki.

  • krok 3

    Świeże smardze dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (szczególnie kapelusze, ponieważ tam gromadzi się najwięcej ziemi), a następnie kroimy na pół. Jeśli używamy suszonych grzybów, należy moczyć 30 g przez 10 minut w 200 ml gorącego bulionu drobiowego (płynu nie wylewamy, wykorzystamy go w kolejnych krokach).

  • krok 4

    Na średniej wielkości patelni (ok. 28 cm średnicy – najlepsza będzie taka z przeznaczeniem do zapiekania w piekarniku) umieszczamy połowę masła i rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Na roztopiony tłuszcz wrzucamy grzyby i smażymy przez 3-4 minuty lub do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie przekładamy je na talerz i odstawiamy na bok.

  • krok 5

    Na tę samą patelnię wrzucamy resztę masła, szalotkę, tymianek i liście laurowe. Smażymy przez 4-5 minut. Gdy zmiękną, dodajemy mąkę i mieszamy przez 1 minutę, aż uzyskamy konsystencję pasty.

  • krok 6

    Dolewamy 200 ml białego, wytrawnego wina, a także crème fraîche (możemy go zastąpić śmietaną kremówką 36%). Doprowadzamy do delikatnego wrzenia, a następnie wrzucamy kurczaka. Mięso dusimy w sosie przez 10 minut.

  • krok 7

    Gdy kurczak będzie ugotowany, usuwamy liście laurowe, dodajemy pokrojone szparagi, estragon i smardze. Podsmażamy jeszcze przez 30 sekund i zdejmujemy naczynie z płyty. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • krok 8

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C z termoobiegiem). Jajko rozbijamy do miseczki i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • krok 9

    Francuskie ciasto przekładamy na stolnicę (możemy delikatnie podsypać mąką) i wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Następnie przycinamy je tak, żeby pasowało do górnej części naczynia, w którym będziemy zapiekać (jeśli nie mamy specjalnej patelni, możemy nadzienie przełożyć do ceramicznej lub szklanej formy, np. do tarty). Ciasto nawijamy ostrożnie na wałek i wykładamy na górę farszu. Za pomocą pędzelka cukierniczego smarujemy jajkiem, a patelnię umieszczamy w piekarniku na 20 minut.

  • krok 10

    Kiedy wierzch będzie rumiany, wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.

  • krok 11

    Smardze i szparagi w cieście francuskim podajemy prosto z patelni, udekorowane gałązką estragonu, z dodatkiem np. sosu śmietanowego.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama