
Smażona brukselka z chorizo i migdałami
Sposób przygotowania
krok 1
Zdejmujemy osłonkę z chorizo i kroimy je w kostkę. Oczyszczamy brukselkę – w razie potrzeby usuwamy zewnętrzne zwiędłe liście i skracamy łodygi. Nacinamy głąby u podstawy na krzyż. Dzięki temu trzonki szybciej zmiękną podczas gotowania. W szybkim przepisie na brukselki smażone z chorizo używamy już zblanszowanych migdałów. Jeśli jednak mamy w spiżarni tylko takie ze skórką, moczymy je przez 10 minut we w wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i odsączamy. Dzięki temu zabiegowi powinny z łatwością wysunąć się z łupinki.
krok 2
Wlewamy wodę do dużego garnka. Solimy ją (możemy też wsypać szczyptę cukru) i podgrzewamy. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy brukselkę. Gotujemy ją bez przykrycia przez 2 minuty. Chcemy ją tylko zblanszować, żeby zmiękła w środku, potem będziemy ją poddawać dalszej obróbce termicznej. Odcedzamy ją i przelewamy zimną wodą.
krok 3
Roztapiamy masło na dużej patelni. Dodajemy cząstki chorizo. Podgrzewamy składniki na średnim ogniu, przez około 5 minut. W tym czasie masło zyska karmelową barwę i roztoczy w kuchni przyjemny, orzechowy aromat, a hiszpańska kiełbaska ładnie się zarumieni.
krok 4
Wrzucamy brukselki na patelnię. Smażymy je przez 5–6 minut na dużym ogniu, aż zmiękną, a z wierzchu pokryją się palonym masłem i staną się chrupiące. Kiedy uznamy, że są już gotowe, dodajemy zblanszowane migdały (możemy je wcześniej posiekać, ale nie jest to konieczne, w całości będą się lepiej prezentować). Mieszamy zawartość patelni, po czym przekładamy danie na talerz lub półmisek.
krok 5
Smażona brukselka z chorizo i migdałami to doskonała przystawka na gorąco w stylu tapas. Można podać je z patatas bravas lub chrupiącym pieczywem. Świetnie pasują do mięsnych dań głównych, na przykład grillowanej wołowiny.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

