
Flądra smażona
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- sok z cytryny: 15 g
- mąka: 200 g
- olej: 50 ml
- flądra: 500 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: każdy oczyszczony i wypatroszony płat flądry myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Skrapiamy rybę cytryną. Na duży, płaski talerz wysypujemy mąkę pszenną.
krok 2
Smażenie: płat flądry posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Rozgrzewamy na patelni olej i kładziemy rybę. Smażymy z obu stron aż do zrumienienia i uzyskania efektu chrupkości. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
krok 3
Podanie: flądrę smażoną podajemy z pieczywem czosnkowym, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami lub też z frytkami. Do tego pasuje ożywcza surówka z kapusty kiszonej, choć równie dobrze sprawdzi się marchewka z jabłkiem.

