Reklama

Smażone grzyby z sosem serowym to propozycja na prosty lunch. Spróbujcie smażonych grzybów z sosem serowym.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Drobno posiekany rozmaryn umieszczamy w pojemniku blendera razem z żółtkiem, musztardą, sokiem z pomarańczy oraz olejem. Miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy starty na drobnych oczkach ser i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • krok 2

    Mąkę i bułkę tartą wsypujemy na dwa oddzielne talerzyki, jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Oczyszczone małe grzyby leśne przecinamy wzdłuż na pół, obtaczamy kolejno w mące, jajkach oraz bułce tartej.

  • krok 3

    W garnku rozgrzewamy masło i olej (lub pominąć masło i rozgrzać od razu 700 ml oleju). Grzyby smażymy porcjami na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Na koniec smażymy w całości łodygi rozmarynu i także odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Grzyby układamy na półmisku i posypujemy solą morską. Podajemy ze smażonymi łodygami rozmarynu oraz przygotowanym wcześniej sosem serowym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama