
Smażone grzyby z sosem serowym
- rozmaryn: 1 łyżka stołowa
- żółtko: 1 szt.
- musztarda: 1 łyżka stołowa
- sok pomarańczowy: 5 łyżek stołowych
- olej słonecznikowy: 7 łyżek stołowych
- ser bursztyn: 50 g
- sól morska: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- mąka: 3 łyżki stołowe
- bułka tarta: 100 g
- jajka: 3 szt.
- grzyby leśne: 500 g
- masło klarowane: 500 g
- olej rzepakowy: 200 ml
- rozmaryn: 4 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Drobno posiekany rozmaryn umieszczamy w pojemniku blendera razem z żółtkiem, musztardą, sokiem z pomarańczy oraz olejem. Miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy starty na drobnych oczkach ser i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 2
Mąkę i bułkę tartą wsypujemy na dwa oddzielne talerzyki, jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Oczyszczone małe grzyby leśne przecinamy wzdłuż na pół, obtaczamy kolejno w mące, jajkach oraz bułce tartej.
krok 3
W garnku rozgrzewamy masło i olej (lub pominąć masło i rozgrzać od razu 700 ml oleju). Grzyby smażymy porcjami na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Na koniec smażymy w całości łodygi rozmarynu i także odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Grzyby układamy na półmisku i posypujemy solą morską. Podajemy ze smażonymi łodygami rozmarynu oraz przygotowanym wcześniej sosem serowym.

