Porady:
- Warto przed smażeniem namoczyć przez kilka godzin pokrojone kalmary w mleku. Dzięki temu będą bardziej soczyste. Jeśli jednak zależy nam na czasie, można ten krok pominąć.
- Kalmary należy smażyć partiami. Wrzucenie do garnka zbyt dużej ilości owoców morza spowoduje, że temperatura oleju się obniży, a przekąska nie będzie idealnie chrupiąca.
- Kalmary w panierce należy smażyć na głębokim tłuszczu. Można do tego celu wykorzystać domową frytkownicę lub rozgrzać olej w garnku i skorzystać z łyżki do smażenia.
- Należy pilnować frytownicy/ garnka, ponieważ smażone kalmary bardzo szybko się zarumieniają.
Notka redakcyjna:
Jak smażyć kalmary?
Jak smażyć kalmary? Przepis na smażone kalmary w panierce to jedno z najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej - w formie fritto misto sprzedawane są jako swego rodzaju uliczny fast food. Aby smakowały perfekcyjne - owoce morza nie były surowe, a panierka równomiernie się zarumieniła, przyda się frytura, ale w domowych wymiarach. Ciekawym rozwiązaniem są garnki do smażenia - specjalny wkład ułatwia sprawne umieszczenie produktów do smażenia - w tym kalmary w cieście - a po chwili uzyskanie perfekcyjnej chrupiącej przekąski. Można też zaopatrzyć się w pojedyncze sitko, które pasuje do standardowych garnków. Wybierzcie sprzęt dla siebie i pod swoją kuchnię, aby szybko i prosto robić m.in. smażone kalmary.
Dieta a smażone kalmary
Smażone kalmary nie należą do najbardziej dietetycznych dań. To jednak przekąska, na którą od czasu do czasu warto się skusić. Smażone kalmary - kalorie możemy im nieco ująć, jeśli dobrze osączymy kawałki na ręczniku papierowym i nie przesmażymy całego dania. Smażone kalmary mają często kaloryczne dodatki, jak frytki czy sos aioli - będąc na diecie redukcyjnej postawmy raczej na sok z cytryny i bukiet świeżych warzyw czy inną sałatkę bez kalorycznych sosów. Takie smażone kalmary, jako jeden z elementów jadłospisu, nie powinny wzbudzić poczucia winy, jeśli na co dzień dbamy o zbilansowane menu.