
Smażone lody w chrupiącej kokosowej panierce
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- herbatniki: 400 g
- wiórki kokosowe: 50 g
- jajka: 2 szt.
- lody waniliowe: 500 g
- olej: 500 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal200
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie lodów: z ulubionych lodów - np. waniliowych - za pomocą specjalnej łyżki formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na min. 1,5 h.
krok 2
Przygotowanie panierki: za pomocą tłuczka lub blendera kruszymy herbatniki i łączymy je z wiórkami kokosowymi. W miseczce rozmącamy jajka. Wyciągamy lody z zamrażalnika, zanurzamy każdą kulkę w jajku, a następnie panierce. Przekładamy na deskę plastikową i ponownie schładzamy przez min. 1,5 h.
krok 3
Smażenie lodów: lody smażymy w gorącym, dobrze rozgrzanym oleju, przez ok. 20-30 sekund, obracając je w trakcie. Serwujemy od razu po usmażeniu w towarzystwie owocowej lub czekoladowej polewy.

