Reklama

Przygotowanie: 15 minut Duszenie: 15 minut Porcja: 140 kcal Składniki na 4–6 porcji

Składniki:

3/4 kg jędrnych maślaków
5 dag masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Grzyby dobrze oczyścić, odciąć trzonki. Z kapeluszy ściągnąć skórkę, dokładnie opłukać, osuszyć. Większe przekroić na pół.
Cebule obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby, przykryć. Dusić do miękkości około
15 minut. Gdy puszczą sok, doprawić. Dokładnie wymieszać
Podawać na ciepło ze świeżą bagietką.
Na różne sposoby
Maślaki można także zapiekać z sosem beszamelowym, dusić w śmietanie lub smażyć w orzechowej
panierce. Smaczne są również kiszone.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama