Przepis z kuchni islandzkiej
Składniki:
2 - 3 owcze serca lub 1 - 2 wieprzowe serca,
1 pęczek natki pietruszki,
1 łyżka masła lub margaryny,
50 g margaryny lub masła,
1 łyżeczka soli,
300 ml wody lub mleka,
2 łyżki mąki,
100 ml zimnej wody,
Kroki przygotowania:
Bardzo dokładnie umyć serca. Moczyć przez chwilę w zimnej wodzie. Wyjąć i dokładnie osuszyć. Posiekać pietruszkę i wymieszać z 50 g masła i posmarować dokładnie serca tak przygotowaną masą. Na łyżce masła zrumienić serca. Przełożyć naczynia do garnka i zalać serca wodą lub mlekiem oraz doprawić solą. Gotować 30 - 60 minut w zależności od wielkości serc. Wymieszać mąkę z wodą i zagęścić nią płyn pozostały z gotowania serc. Serca pokroić na plasterki i podawać z tłuczonymi ziemniakami, warzywami oraz przygotowanym sosem.
Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja: http://grumko.blox.pl


