
Smażony ryż z porami i grzybami mun
Smażony ryż w wersji przyjemnie rozgrzewającej - z porami i grzybami mun.
Składniki:
2 szklanki jaśminowego ryżu
łyżka masła
6 łyżek oleju słonecznikowego
łyżka obranego i pokrojonego w drobną kostkę świeżego imbiru
łyżka drobno posiekanego czosnku
2 nieduże pory
15 dag drobno posiekanej kapusty białej
najlepiej zielonych liści
4 łyżki octu ryżowego
10 grzybów mun
2 łyżki dyniowych pestek
łyżka płaska uprażonego sezamu
łyżeczka płaska brązowego cukru
5–6 łyżek sosu sojowego jasnego
2 łyżki oleju sezamowego
Kroki przygotowania:
Ryż zalewamy zimną wodą
dokładnie płuczemy
odcedzamy i zmieniamy wodę – powtarzamy to 3-krotnie. Wtedy zalewamy ryż wodą mineralną niegazowaną i zostawiamy na 30 min. Odcedzamy
przekładamy do garnka (koniecznie z grubnym dnem!)
zalewamy 2 szklankami wody
dodajemy masło
przykrywamy i zostawiamy na średnim ogniu na 10 min – nie odkrywamy
nie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 10 min. Po zdjęciu z ognia
ryż lekko wzruszamy widelcem i zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy
dorzucamy imbir i czosnek
prażymy na brązowo. Odcedzamy na sicie
zachowując tłuszcz. Zielone części porów kroimy w cienkie plasterki. Odcedzony aromatyczny olej ponownie wlewamy na patelnię
rozgrzewamy
wrzucamy posiekaną kapustę i pora. Smażymy 5–8 min
mieszając drewnianą łyżką; na koniec dodajemy ocet ryżowy.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem z odrobiną soli
po 15 min odcedzamy
kroimy w cienkie paseczki. Do ugotowanego ryżu dodajemy zawartość patelni
pestki
sezam
cukier
grzyby
sos sojowy
olej sezamowy. Całość delikatnie mieszamy i przed podaniem szybko obsmażamy
najlepiej na natłuszczonym woku (jeśli mamy zwykłą patelnię
maksymalnie rozgrzewamy i podsmażamy partiami). Przed podaniem obsypujemy uprażonym czosnkiem lub mieszamy z nim.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady:
Zostawiony na noc, ryż nabierze smaku od dodatków. Następnego dnia można do niego dołożyć – do wyboru: kawałki upieczonego kurczaka, kiełki sojowe, ostrą papryczkę, podsmażone kostki tofu, grubo posiekane orzechy nerkowca lub ziemne, zrumienione jajko sadzone albo usmażone krewetki. Jeśli podoba nam się idea tego dania, ale nie pasuje ryż, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać orientalny makaron, np. chow mein.
Zobacz też: grzybowy gulasz z pęczakiem

