Porady:
- Do przygotowania naszego deseru najłatwiej jest użyć twarogu sernikowego, ale jeśli nie udało nam się go kupić, możemy wykorzystać zwykły twaróg półtłusty. Powinniśmy go wtedy przepuścić przez maszynkę do mięsa co najmniej trzy razy, żeby miał gładką, kremową konsystencję. Inaczej masa serowa na ciasto Smerfetka będzie ziarnista.
- Galaretkę zalewamy gorącą wodą, ale lepiej, żeby nie był to wrzątek. Woda powinna być wystarczająco ciepła, żeby proszek całkowicie się w niej rozpuścił. Jeśli będzie świeżo zagotowana, studzenie galaretki zajmie więcej czasu.
- Żeby szybciej wystudzić galaretkę do masy serowej i śmietanowej, można wstawić ją do pojemnika wypełnionego wodą z lodem. Musimy jednak sprawdzać od czasu do czasu, czy galaretka nie zaczyna gęstnieć.
- Ciasto Smerfetka bez pieczenia może mieć także spód z biszkoptów. W tym celu możemy użyć ciastek typu lady fingers, które wykorzystuje się także do przyrządzania tiramisu. Są bardzo lekkie i kruche, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako spodnia warstwa naszego puszystego ciasta.
- Deser powinniśmy przechowywać w lodówce, gdzie pozostanie świeży przez około 2–3 dni. Niestety mrożenie sernika z galaretką nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury może zmienić się jej konsystencja i smak.
Notka redakcyjna:
Ciasto Smerfetka – najlepsze masy
Smerfetka jest ciastem, które każdy przygotowuje nieco inaczej. Możemy eksperymentować nie tylko z różnymi wariantami spodu, ale również z rodzajem masy. Bitą śmietanę możemy zamienić na przykład na masę budyniową lub dodać do niej serek mascarpone. Oto kilka propozycji:
- ciasto Smerfetka z serkiem mascarpone – krem przygotowujemy na bazie śmietany kremówki i włoskiego serka twarogowego. Tak przygotowana warstwa jest nieco cięższa niż bita śmietana, ale dodaje do ciasta unikalną, kremową konsystencję mascarpone.
- ciasto Smerfetka z budyniem – możemy przygotować domowy budyń lub użyć budyniu śmietankowego w proszku.
- ciasto Smerfetka z pianką – puszysta warstwa powstaje na bazie mleka skondensowanego.
Smerfetka – ciasto bez pieczenia lub na domowym spodzie
Ciasto smerfetka można przyrządzić jako sernik na zimno, czyli bez pieczenia. Jest wtedy łatwym i szybkim deserem, bez dużego nakładu pracy. Większość czasu, który trzeba poświęcić na jego przygotowanie, to oczekiwanie na schłodzenie kolejnych warstw w lodówce. Jeśli jednak wolimy upiec własny spód do ciasta, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzić:
- ciasto Smerfetka na biszkopcie – zamiast ciastek biszkoptowych pieczemy własne, tradycyjne ciasto biszkoptowe na bazie białek ubitych z cukrem, z dodatkiem żółtek, mąki i proszku do pieczenia. Taki spód będzie lekki i puszysty i daje nam tę swobodę, że możemy go przyrządzić w formie o dowolnym kształcie.
- ciasto Smerfetka na kruchym spodzie – to propozycja, która stworzy nieco bardziej zwarte, chrupiące podłoże dla deseru. Możemy wykorzystać tradycyjny przepis na ciasto kruche lub stworzyć spód bez pieczenia z pokruszonych herbatników wymieszanych z rozpuszczonym masłem. Pamiętajmy, że obie wersje kruchego ciasta trzeba dobrze wystudzić, zanim polejemy je masą serową.
Inne ciasta bajkowe
Ciasto Smerfetka zawdzięcza swoją nazwę postaci ze świata bajek o niebieskim odcieniu skóry. Dlatego pomysł na ten deser przemawia szczególnie do dzieci. Smerfetkę możemy nie tylko zaserwować na przyjęciu dla najmłodszych, ale także zaangażować pociechy w proces tworzenia ciasta. Co ciekawe, nie jest to jedyny bajkowy deser z galaretką o niezwykłym kolorze. Inne wypieki, dla których inspiracją były postacie z opowieści dla dzieci, to na przykład bardzo podobne ciasto Shrek, Fiona czy Papa Smerf. Niezwykłą, pomarańczową galaretką zaskakuje także ciasto Kubuś.