Porady:
- Śmietanowiec świetnie smakuje udekorowany także innymi owocami np. porzeczkami, jagodami, bananami, a nawet wiśniami. Najlepiej wybierać świeże produkty. W przypadku mrożonych musimy je wcześniej rozmrozić, a następnie osuszyć z nadmiaru wody.
- Trzeba mieć na uwadze to, że masa śmietanowa szybko tężeje. W związku z tym należy od razu połączyć ją z pokrojoną w kostkę galaretką.
- Biszkopty z powodzeniem zastąpimy herbatnikami, markizami lub kruchym plackiem. Ponadto warto zaznaczyć, że ciasto równie dobrze możemy przygotować bez spodu. Jest to świetna propozycja dla osób, które unikają w swojej diecie produktów pszennych.
- Deserowi możemy nadać różny kształt. W związku z tym bez problemu wykonamy go w keksówce, formie kwadratowej lub do babki. Jeśli używamy naczynia z silikonu, nie wykładamy go wtedy papierem do pieczenia, a delikatnie smarujemy jego wnętrze olejem.
- Galaretkę krystaliczną z powodzeniem zamienimy na żelatynę w proszku lub listkach. Pamiętajmy, że przed dodaniem jej do śmietany, należy ją namoczyć w wodzie, a następnie lekko podgrzać.
- Gotowy deser najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Idealnie schłodzony śmietanowiec nie tylko lepiej smakuje, ale także łatwo się kroi.
- Śmietankę ubijamy przez maksymalnie 1-2 minuty. Jeśli poświęcimy na ten proces zbyt dużo czasu, ryzykujemy, że produkt zacznie się warzyć.
Notka redakcyjna:
Śmietanowiec – jak go możemy udekorować?
Śmietanowiec to kolorowy, lekki deser, który rewelacyjnie wygląda sam w sobie. Pomimo tego, często układamy na jego wierzchu świeże owoce. Warto również zaznaczyć, że możemy udekorować go:
- polewą czekoladową – oblewamy nią schłodzone ciasto. Pamiętajmy, żeby polewa była płynna, ale nie gorąca,
- herbatnikami – chrupiące ciasteczka tworzą fantastyczne połączenie z kremową masą śmietanową. Wystarczy je pokruszyć i posypać nimi deser. Równie dobrze sprawdzą się tutaj bezy lub markizy,
- wiśniami w syropie – odznaczają się słodko-kwaśnym smakiem. Najlepiej użyć domowego przetworu, który ma lepszy skład od gotowego produktu z supermarketu,
- bitą śmietaną – jest dziecinnie prosta w wykonaniu i rewelacyjnie komponuje się z lekkim śmietanowcem oraz świeżymi owocami.
- galaretką – łączymy ją z wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie polewamy nią deser. Przed podaniem ciasto należy schłodzić jeszcze przez 1-2 godziny.
Śmietanowiec – co możemy użyć zamiast śmietany?
Śmietanowiec jak sama nazwa wskazuje, przygotowujemy na bazie śmietany. Okazuje się jednak, że możemy równie dobrze zastąpić ją:
- mascarpone – deser w takim wydaniu cechuje się wyjątkowo kremową konsystencją i delikatnym smakiem,
- jogurtem naturalnym – to ciekawa propozycja dla wszystkich osób dbających o swoją linię,
- serkiem homogenizowanym – najlepiej wybrać taki bez cukru. Jeśli jednak zdecydujemy się na produkt słodzony, warto w takiej sytuacji zamiast galaretki krystalicznej oraz cytrynowej, użyć żelatyny.
- mleczkiem kokosowym – to ciekawy pomysł na deser bez laktozy. Równie dobrze sprawdzi się tutaj śmietanka owsiana lub sojowa.