Porady:
- Aby smoothie bowl miało jeszcze bardziej gęstą konsystencję, możemy dodać 50 g płatków owsianych.
- Przed przygotowaniem smoothie warto zamrozić banany. W ten sposób łatwiej będzie nam uzyskać odpowiednią konsystencję, a dodatkowo całość będzie chłodna i bardziej orzeźwiająca.
- Jeśli całość wychodzi za gęsta, możemy dodać sok jabłkowy. Jest neutralny w smaku, więc nie zaburzy balansu naszej zdrowej miski.
- Nasiona chia można dodać także do środka smoothie, a z kolei jagody goji – wykorzystać do dekoracji.
- Zamiast malin możemy sięgnąć po truskawki, które zapewnią podobny kolor smoothie.
- Jeśli mamy ochotę na słodsze smoothie, sięgamy po zdrowe dodatki, takie jak miód lub syrop klonowy.
Notka redakcyjna:
Inne kolory smoothie bowl
Czerwone smoothie bowl z jagodami acai to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania pysznego śniadania. Poniżej kilka innych, popularnych wariantów:
- zielone smoothie bowl – możemy je przygotować ze szpinaku, soku pomarańczowego, bananów i awokado, dla podkręcenia zielonego koloru można dodać odrobinę spiruliny,
- smoothie bowl z mango – świeże lub mrożone mango miksujemy z bananem, jogurtem naturalnym, sokiem pomarańczowym i płatkami owsianymi,
- czekoladowe smoothie bowl – do bananów dodajemy kakao, kilka kostek gorzkiej czekolady i łyżkę masła orzechowego. Całość miksujemy z jogurtem naturalnym lub mlekiem (może być roślinne). Dla zagęszczenia konsystencji i zwiększenia zawartości błonnika możemy dodać płatki owsiane lub siemię lniane.
Zdrowe smoothie na śniadanie
Warto zadbać o to, żeby w śniadaniowym smoothie znalazło się jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. Zapewnią nam one solidną porcję energii na cały dzień:
- banany – są skarbnicą potasu, łagodzą napięcia i poprawiają nastrój dzięki dużej zawartości witamin z grupy B,
- płatki owsiane – zawierają błonnik, który wspomaga pracę jelit,
- nasiona chia – podobnie jak płatki owsiane pozytywnie wpływają na układ trawienny,
- jagody goji – są cennym źródłem witamin, a dzięki dużej zawartości polifenoli poprawiają krążenie krwi, zmniejszając ryzyko powstawania zatorów,
- jogurt naturalny – zwiększa odporność organizmu i poprawia pracę jelit.
Pomysły na dodatki do smoothie bowl
Śniadaniowe smoothie to idealne pole do ekspresji twórczej. Na powierzchni gęstego koktajlu można tworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Do dekoracji sprawdzą się:
- pestki dyni lub słonecznika – najsmaczniejsze są lekko podprażone na suchej patelni,
- mielone orzechy – mogą być także drobno posiekane, wiórki lub płatki kokosowe,
- prażone migdały – w całości lub w płatkach,
- owoce leśne lub sezonowe – od gruszek i jabłek, poprzez truskawki i borówki po jeżyny, kiwi i agrest.
- owoce liofilizowane – są o wiele bardziej trwałe niż świeże i doskonale smakują w smoothie bowl,
- bakalie – czyli nie tylko orzechy, ale także rodzynki lub suszone śliwki lub żurawina,
- jadalne kwiaty – np. róże, piwonie, chabry, lawenda i nagietek.