Porady:
- W przepisie została podana waga czarnych porzeczek przed oczyszczeniem. Ważne jest, żeby wybierać jedynie nieuszkodzone i niepopsute owoce. Poza sezonem można zrobić nalewkę z mrożonych porzeczek - rozmrażamy je w temperaturze pokojowej przez ok. 2 godziny.
- Z podanej proporcji wychodzi ok. 1400 ml nalewki z czarnej porzeczki. Jeśli chcemy cieszyć się nią w okresie zimowych, warto od razu przygotować większą ilość.
- Jeśli cukier nie chce się rozpuścić w owocach, można dolać do nich trochę czystej nalewki z drugiego słoja. Całością mieszamy wtedy kilka razy dziennie. Po 2 dniach powinien się całkowicie rozpuścić.
- Tradycyjnie nalewkę z czarnej porzeczki wzbogacano o liście tego owocu, które nadają intensywnego smaku i zapachu.
- Owoce z nalewki można wykorzystać do przygotowania likieru z czarnej porzeczki. Wystarczy ponownie zalać je wódką.
- Jeśli chcecie zrobić nieco inną wersję tego trunku, to warto wiedzieć, jakie przyprawy do nalewki z czarnej porzeczki zdadzą egzamin. Odpowiedni będzie tu dodatek wanilii (wyskrobujemy ziarna z laski), goździków lub cynamonu.
Notka redakcyjna:
Czy nalewka z czarnej porzeczki jest zdrowa?
Nalewka z czarnej porzeczki na spirytusie i wódce to trunek przyrządzany już przez nasze babcie, które były świadome jego właściwości leczniczych. Owoce czarnej porzeczki, a zatem i sama nalewka, zawierają ogromne ilości witaminy C, a także witaminę A i antyoksydanty. Dzięki temu mogą one być pomocne w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi. Nasze babcie uważały również, że nalewka z czarnej porzeczki jest dobra na problemy trawienne, a nawet na choroby gardła i górnych dróg oddechowych. Warto więc sięgnąć po ich stare zapiski i skorzystać z ludowej medycyny w tak smacznej postaci. Zwłaszcza, że przyrządzenie nalewki jest bardzo proste, choć wymaga od nas nieco cierpliwości i czasu.
Tradycyjna nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka
Nalewka z czarnej porzeczki, inaczej smorodinówka pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka nazywana była z języka rosyjskiego „smorodiną”. A wszystko to ze względu na dość specyficzny i intensywny zapach, który wydzielają liście czarnej porzeczki. W związku z tym niektórzy uważają, że jeśli chcemy zrobić prawdziwą, tradycyjną i dobrą nalewkę z czarnej porzeczki, to w jej składzie powinny się znaleźć również liście. Obecnie jednak zdecydowanie częściej sporządza się ten trunek z samych owoców, cukru oraz mocnego alkoholu.
Polecamy również przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki.
Co zrobić z czarnej porzeczki z nalewki?
Nalewka z czarnej porzeczki jest przepyszna, ale warto też wykorzystać owoce, które pozostają po zlaniu samego płynu do butelek. Oczywiście można je zajadać jako przekąskę albo dodatek do deserów, a po zblendowaniu mogą też stanowić idealny farsz na przykład do naleśników albo ciast. Jeśli jednak chcielibyśmy przyrządzić na ich bazie kolejny trunek, owoce te możemy ponownie zalać wódką, dzięki czemu z powodzeniem przygotujemy pyszny likier z czarnej porzeczki. Jest to dość delikatny, dlatego z pewnością posmakuje nawet tym osobom, które na co dzień nie gustują w alkoholach.
A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!