
Śniadanie wielkanocne dla dzieci
- mąka razowa: 50 g
- mąka pszenna: 50 g
- proszek do pieczenia: g
- mleko: 150 ml
- jajka: 2 szt.
- banany: 30 g
- rodzynki: 30 g
- olej: 30 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal107
- tłuszcz3g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany14g
- cukry2g
- błonnik1g
- białko5g
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę razową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie dodajemy żółtka i połowę mleka, miksując do połączenia się składników. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy porcjami resztę mleka, żeby rozluźnić ciasto.
krok 2
Białka ubijamy w oddzielnej misce na sztywną pianę (na dnie nie może być wody, a piana po przechyleniu naczynia pozostanie w miejscu). Przekładamy ją do miski z ciastem i jak najdelikatniej mieszamy za pomocą szpatułki, starając się zatrzymać jak najwięcej powietrza.
krok 3
Dużą patelnię (o średnicy 32 cm) smarujemy oliwą, a następnie dobrze rozgrzewamy. Dużą łyżką wykładamy obfitą porcję ciasta, formując okrągły placek o średnicy ok. 10-12 cm (będzie stanowić korpus naszego naleśnikowego zajączka).
krok 4
Kolejno wykładamy porcję o średnicy 8 cm w formie mniejszego, okrągłego placka na głowę, dwa małe placuszki (ok. 4-5 cm) na stopy, a na końcu długie i wąskie (ok. 7-8 cm) na uszy (jeżeli nasza patelnia jest mała, możemy pancakes smażyć partiami). Smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony, aż brzegi się zetną, a podstawa uzyska złoty kolor. Powtarzamy czynność z pozostałym ciastem (masy powinno wystarczyć na około 3-4 zajączki).
krok 5
Gotowe placuszki śniadaniowe wykładamy na talerz, układając je w taki sposób, by wyglądały jak tył zajączka. Plasterek banana układamy jako ogon, a rodzynki na stopy.
krok 6
Śniadanie wielkanocne dla dzieci w formie pancakes możemy podać z ulubionymi owocami, dżemem lub fit nutellą.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

