
Makowiec na kruchym cieście z kruszonką
- mąka: 400 g
- cukier waniliowy: 8 g
- cukier: 255 g
- sól: 6 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- rodzynki: 50 g
- mleko: 1 l
- masło: 350 g
- jajka: 4 szt.
- skórka pomarańczowa: 50 g
- mak: 250 g
- aromat migdałowy: 8 kropli
- śmietana: 200 ml
- kasza manna: 130 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: mieszamy 250 g mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 100 g cukru, 8 g cukru waniliowego i szczyptą soli. Następnie do ciasta dodajemy 1 jajko i 150 g masła. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy w kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
Masa makowa: do garnuszka wlewamy 1 l mleka, dodajemy 75 g cukru, olejek migdałowy i szczyptę soli. Całość doprowadzamy do wrzenia. Mieszając dodajemy kaszę manną oraz mak i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Następnie dodajemy rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Wystudzoną masę makową łączymy z 200 ml śmietany 22% i z 3 jajkami.
krok 3
Kruszonka: 100 dag margaryny ucieramy trzepaczką wraz z 80 g cukru i szczyptą soli w wąskim wysokim naczyniu. Dodajemy 150 g mąki i krótko mieszamy aż powstaną grudki.
krok 4
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Tortownicę (śr. 24–26 cm) natłuszczamy i oprószamy mąką.
krok 5
Formowanie ciasta: rozwałkowujemy je na krąg równy dnu tortownicy i przekładamy do formy. Z reszty ciasta rozwałkowujemy paski o szer. 5 cm i wyklejamy nimi boki tortownicy zlepiając ze spodem. Masę makową rozkładamy na cieście i posypujemy kruszonką.
krok 6
Pieczenie: makowiec na kruchym cieście wsadzamy do piekarnika na ok. 1 godz.

