Porady:
- Aby przygotować bataty z grilla musimy obrać je ze skórki i przekroić na pół. Następnie gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i każdą połówkę kroimy na łódki. W miseczce mieszamy 1/4 oleju rzepakowego z 1 łyżką soli morskiej gruboziarnistej, 2 łyżeczkami soku z limonki, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą pieprzu cayenne. Bataty wkładamy do takiej marynaty i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie układamy je na rozgrzanym ruszcie i grillujemy.
- Schab z grilla możemy podawać również z grillowanymi warzywami. Najlepiej sprawdzą się tu cukinia, papryka, marchewka, bakłażan oraz szparagi. Warzywa takie jak cukinia, bakłażan czy papryka kroimy w plastry, smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy z obu stron solą, pieprzem bądź innymi przyprawami.
Notka redakcyjna:
Schab na grilla – jak zamarynować?
Schab z grilla to pyszne i soczyste mięso. Ważne jednak, aby odpowiednio przygotować go przed spożyciem. W tym celu należy zamarynować schab. Przepisów na marynatę jest wiele. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych i tego jaki smak schabu na grilla chcemy uzyskać. Przystępując do zamarynowania schabu na grilla, zaczynamy od dokładnego oczyszczenia go z błon i pokrojeniu na mniejsze plastry. Następnie rozpoczynamy przygotowanie marynaty. W tym celu dokładnie mieszamy ze sobą składniki marynaty, najlepiej użyć do tego trzepaczki. Mięso najpierw nacieramy dokładnie solą i pieprzem. Następnie smarujemy schab marynatą z każdej strony. Przed włożeniem mięsa do lodówki, warto wsadzić je np. do specjalnej folii kuchennej. Dzięki temu przyprawy jeszcze lepiej przenikną w głąb schabu. Do przyrządzenia marynaty możemy wykorzystać różne składniki. Jeśli chcemy, aby nasze mięso miało lekko słodkawy smak możemy przygotować marynatę miodową. Natomiast jeśli nasz schab z grilla ma być nieco bardziej wyrazisty w smaku, warto zdecydować się na marynatę z wykorzystaniem musztardy. Można również eksperymentować z przyprawami, które nadadzą naszemu mięsu jeszcze intensywniejszego aromatu. Nie zapomnijmy również o czosnku, który jest niezastąpionym składnikiem każdej marynaty do mięs.