Porady:
- Jeśli chcemy przygotować sok z czarnych porzeczek bez cukru, pomijamy krok 5 i od razu przechodzimy do rozlewania soku do butelek. Trzeba przyznać, że w smaku wychodzi lekko cierpki, ale na pewno jest zdrowszy niż syrop z cukrem. Zawsze możemy rozcieńczyć go na późniejszym etapie z innym sokiem lub wodą.
- Sok możemy osłodzić nie tylko cukrem, ale także syropem z agawy lub miodem.
- Jeśli chcemy uzyskać bardziej esencjonalny i gęstszy syrop z czarnej porzeczki, możemy zrezygnować wody. Wtedy podgrzewamy same oczyszczone owoce do momentu aż puszczą sok. Przeciskamy przez gazę i podgrzewamy z cukrem.
- Sok z czarnej pasteryzujemy na mokro, czyli w garnku z gotującą się wodą. Więcej na temat wekowania przetworów na zimę – w naszym poradniku o pasteryzacji.
Notka redakcyjna:
Na co jest dobry sok z czarnej porzeczki?
Sok z czarnych porzeczek zawiera przede wszystkim dużą ilość witaminy C, która wspiera odporność organizmu. Dlatego dobrym pomysłem jest zachowanie kilku butelek z sokiem na jesień i zimę, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje i przeziębienia. Ale to nie wszystkie cenne właściwości soku:
- zmniejsza ryzyko zachorowań na raka – dzięki dużej zawartości antyoksydantów,
- oczyszcza wątrobę z toksyn – dzięki flawonoidom, które mają działanie przeciwzapalne,
- wspomaga pracę serca – zawiera antocyjany, które obniżają ciśnienie krwi.
Co możemy dodać do soku z czarnej porzeczki?
W domowej produkcji świetnie wychodzą mieszane soki owocowe – np. z czarnych i czerwonych porzeczek, z dodatkiem agrestu lub malin. Do soku porzeczkowego możemy dodać także:
- laskę cynamonu – aby uzyskać delikatny korzenny aromat,
- laskę wanilii – aby złagodzić charakterystyczną goryczkę owoców,
- imbir – aby zwiększyć korzyści zdrowotne,
- jabłka – aby złagodzić smak soku,
- sok z cytryny lub limonki – aby podnieść kwasowość,
- miętę – dla dodania świeżego aromatu.
Wybrany składnik dodajemy na etapie gotowania porzeczek, po czym razem z nimi przecedzamy przez sitko i gazę.
Jak pić sok z czarnych porzeczek?
Już jedna szklanka soku porzeczkowego dziennie sprawia, że nasz organizm jest silniejszy i bardziej odporny na wirusy i bakterie. Najlepiej pić nierozcieńczony sok bez cukru, jednak nie wszystkim odpowiada to, że jest dość intensywny i cierpki. Poniżej kilka innych pomysłów na zastosowanie soku porzeczkowego w kuchni:
- dodatek do herbaty – idealnie smakuje w zimowych naparach z cytryną i miodem. Warto jednak poczekać aż napar trochę ostygnie, aby zachować cenne właściwości soku,
- koktajle owocowe – na bazie soku z czarnej porzeczki możemy zrobić pyszny jogurtowy koktajl lub sorbet,
- sos do deserów – gęstym syropem z porzeczek możemy polać domowy budyń lub lody waniliowe,
- dodatek do gofrów, tostów francuskich i naleśników – syrop porzeczkowy doskonale sprawdza się w rozmaitych śniadaniach na słodko.