
Sok z buraków i jabłek
- jabłka: 2 szt.
- buraki: 200 g
- korzeń imbiru: 10 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal74
- tłuszcz0.5g
- tłuszcz nasycony0.1g
- węglowodany14g
- cukry13.3g
- błonnik3.1g
- białko2g
Sposób przygotowania
krok 1
Buraki obieramy ze skórki - warto skorzystać z rękawiczek jednorazowych, żeby uniknąć zabarwienia dłoni.
krok 2
Jabłka można obrać ze skórki, ale wystarczy też dokładnie umyć je i usunąć gniazda nasienne. Kawałek imbiru wielkości kciuka pozbawiamy skórki, odcinając jak najcieńszą warstwę nożykiem lub zdejmując ją łyżeczką.
krok 3
Wszystkie składniki przekładamy do sokowirówki. Sprawdzi się też blender kielichowy. Jeśli mamy urządzenia o niskiej mocy, można zastosować jeszcze jedną metodę. A mianowicie, buraki i jabłka kroimy na mniejsze kawałki, partiami przekładamy je do naczynia i dolewamy ok. 300 ml wody, rozdrabniamy blenderem ręcznym. Powtarzamy proces, dopóki nie skończą się składniki. Uzyskaną w ten sposób papkę przecieramy przez sitko, mocno uciskamy, żeby uzyskać jak najwięcej soku.
krok 4
Dwie wysokie szklanki napełniamy kostkami lodu. Wlewamy do nich sok z buraków i jabłek.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

