Reklama

Sok z buraków i jabłek przyjemnie odświeża w ciepłe dni. Jest esencjonalny, a naturalna słodycz została przełamana lekko pikantnym i intensywnym w smaku imbirem. Podajemy go z kostkami lodu i pijemy schłodzony. Może być świetną alternatywą dla klasycznej lemoniady. Przetestujcie przepis na świeżo wyciskany sok z buraków zrobiony zaledwie z trzech składników.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal74
  • tłuszcz0.5g
  • tłuszcz nasycony0.1g
  • węglowodany14g
  • cukry13.3g
  • błonnik3.1g
  • białko2g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Buraki obieramy ze skórki - warto skorzystać z rękawiczek jednorazowych, żeby uniknąć zabarwienia dłoni.

  • krok 2

    Jabłka można obrać ze skórki, ale wystarczy też dokładnie umyć je i usunąć gniazda nasienne. Kawałek imbiru wielkości kciuka pozbawiamy skórki, odcinając jak najcieńszą warstwę nożykiem lub zdejmując ją łyżeczką.

  • krok 3

    Wszystkie składniki przekładamy do sokowirówki. Sprawdzi się też blender kielichowy. Jeśli mamy urządzenia o niskiej mocy, można zastosować jeszcze jedną metodę. A mianowicie, buraki i jabłka kroimy na mniejsze kawałki, partiami przekładamy je do naczynia i dolewamy ok. 300 ml wody, rozdrabniamy blenderem ręcznym. Powtarzamy proces, dopóki nie skończą się składniki. Uzyskaną w ten sposób papkę przecieramy przez sitko, mocno uciskamy, żeby uzyskać jak najwięcej soku.

  • krok 4

    Dwie wysokie szklanki napełniamy kostkami lodu. Wlewamy do nich sok z buraków i jabłek.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama