Sok z czarnego bzu – przepis
Sok z czarnego bzu ma nie tylko niezwykły aromat, ale także prozdrowotne właściwości. Najlepiej smakuje przygotowany samodzielnie, z darów ogrodu lub sadu. Żeby nie stracił swoich walorów, przechowujemy go w chłodnym miejscu, w lodówce lub spiżarni. Gęsty sok z owoców czarnego bzu można dodawać do herbaty – świetnie pomaga w walce z przeziębieniem. Co ciekawe, sprawdzi się też w deserach.
- czarny bez: 3 kg
- cukier: kg
- woda: 250 ml
- sok z cytryny: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Owoce: zdejmujemy z łodyżek baldachów. Przebieramy je (zielone lub zgniłe kuleczki odrzucamy) i myjemy. Wkładamy czarny bez do garnka. Lekko go rozgniatamy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut, aż owoce się rozpadną.
krok 2
Filtracja: przelewamy płyn przez gęste sito lub gazę. Sok powinien ściekać powoli przez materiał. Nie przecieramy go.
krok 3
Sok z czarnego bzu: łączymy płyn otrzymany z gotowania owoców z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy go do wrzenia. Gotujemy przez 15–20 minut. Zanim wystygnie, rozlewamy go do butelek lub słoików.
Porady:
- Poziom słodyczy możemy dostosować do własnych preferencji. Najczęściej dodaje się 0,5 kg cukru na 1,5 l soku z bzu.
- Pulpę w owoców możemy zostawić na sicie na noc. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że odzyskaliśmy każdą cenną kroplę.
- Dzięki dużej zawartości witaminy C i związków mineralnych sok z owoców czarnego bzu traktowany jest jako domowy lek na przeziębienie. Warto dodać go na przykład do herbaty zimowej z imbirem.
- Bardzo łatwo da się przygotować sok z czarnego bzu z sokownika parowego. Jest to specjalny garnek zbudowany z połączonych ze sobą naczyń. W jednym z nich umieszczamy owoce, w kolejnym znajduje się gotująca się woda, a do trzeciej części garnka spływa sok, który odzyskujemy za pomocą wężyka, a następnie łączymy z cukrem.
- Prosty przepis na sok z czarnego bzu można urozmaicić za pomocą rozgrzewających dodatków, takich jak przyprawy korzenne. Świetnie smakuje z goździkami, cynamonem, anyżem lub wanilią.
- Żeby obniżyć kaloryczność przetworów, można zastąpić cukier ksylitolem lub stewią. Dzięki temu prostemu zabiegowi z właściwości zdrowotnych soku będą mogły korzystać osoby na diecie redukcyjnej lub cukrzycowej. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie miodu, który podkreśli delikatny, lekko kwiatowy czarny bez. Sok z takim dodatkiem zyska właściwości antybakteryjne.
- Jeśli chcemy otrzymać esencjonalny syrop z czarnego bzu, gotujmy sok z cukrem przez dłuższy czas, aż nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty płyn.
- Pamiętajmy, że nie należy spożywać surowych owoców dzikiego bzu. Zawierają one glikozydy cyjanogenne, które mogą być niebezpieczne dla człowieka. Zawsze poddawajmy je obróbce termicznej.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić sok z czarnego bzu na zimę?
Słodki, aromatyczny, o niezwykłych właściwościach zdrowotnych – tak można opisać sok z czarnego bzu. Przepis babci, wykorzystywany od pokoleń, przyda się na przełomie sierpnia i września, kiedy na dzikich krzewach i w ogrodach dojrzewają te niepozorne owoce. Żeby sok zachował wszystkie swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne, warto odpowiednio przedłużyć jego trwałość. Można to zrobić za pomocą:
- pasteryzacji na mokro – umyte i wyparzone słoiki wypełniamy gorącym sokiem i zakręcamy. Ustawiamy je w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką, tak żeby się nie stykały. Zalewamy je wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy słoiki na małym ogniu przez 15 minut. Ostrożnie je wyjmujemy o odstawiamy do wystygnięcia.
- pasteryzacji słoików na sucho – szczelnie zakręcone naczynia z sokiem z bzu ustawiamy w piekarniku rozgrzanym do 110°C. Odliczamy 15 minut. Wyłączmy urządzenie, a przetwory zostawiamy w środku, aż przestygną. Pamiętajmy, żeby nie używać tej metody, jeśli wlaliśmy sok do słoików lub butelek z gumową uszczelką.
Kiedy sok z czarnego bzu wystygnie, możemy opatrzyć słoiki etykietkami z nazwą i datą powstania przetworów, a następnie przenieść je do chłodnego, zaciemnionego miejsca. Dzięki temu mamy je zawsze pod ręką, kiedy dopadnie nas przeziębienie lub najdzie nas ochota na rozgrzewający napój.
Sok z czarnego bzu – właściwości
Aromatyczny sok lub syrop z bzu nie tylko świetnie smakuje, ale też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Kiedy krzewy zaczną rodzić czarne kuleczki, warto zerwać ich więcej na zapas, żeby przygotować z nich wartościowe przetwory. Sok z czarnego bzu:
- pomoże w walce z przeziębieniem – działa wykrztuśnie i udrażnia drogi oddechowe, a do tego ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne,
- wspomaga trawienie – dzięki zawartości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie,
- wspiera układ odpornościowy,
- oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii,
- przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Jak pić sok z czarnego bzu?
Sok z bzu można pić w czystej postaci (rozcieńczony z wodą) lub jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów. Szczególnie dobrze sprawdzi się jako składnik rozgrzewającej herbaty. Idzie wtedy w parze z korzeniem imbiru i plasterkiem pomarańczy. Należy jednak spożywać go z umiarem. Najlepiej, żeby jego dzienna dawka nie przekraczała 150 ml.
Jeśli chcemy wykorzystać sok z czarnego bzu w postaci sosu do deserów, możemy zredukować go do upragnionej konsystencji na wolnym ogniu. Można go też dosłodzić – dzięki temu nieco zgęstnieje. Polecamy polewać nim zimne desery, takie jak pudding waniliowy, sernik lub panna cotta. Warto też wymieszać go ze śmietaną kremówką i zamrozić. Powstaną w ten sposób niezwykłe lody o smaku bzu.
Czarny bez – przepisy
W naszej recepturze używamy owoców czarnego bzu – charakterystycznych czarnych kuleczek, które rosną na rozłożystych łodyżkach. Jednak to nie wszystko, co może zaoferować ta roślina. Możemy także wykorzystać ją w okresie kwitnienia. Białe baldachy zbiera się na przełomie maja i czerwca. Posłużą do zrobienia syropu, nalewki, a nawet szampana. Sok z kwiatów czarnego bzu ma przyjemny, delikatny smak. Często łączy się go w orzeźwiających drinkach z szampanem lub prosecco. Jeśli na Waszym podwórku rośnie krzew dzikiego bzu, możecie swobodnie tworzyć różne ciekawe przetwory. Polecamy takie przepisy jak:
- nalewka z czarnego bzu – słodki, ciemnogranatowy trunek świetnie smakuje, a spożywany w niewielkich ilościach ma właściwości lecznicze. Można go wzbogacić przyprawami korzennymi.
- dżem z czarnego bzu – świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru owoców. Prawie nic nie kosztuje, bo czarne kuleczki często rosną dziko na łąkach, a sprawdzi się jako dodatek do przeróżnych deserów.
- szampan z kwiatów czarnego bzu – orzeźwiający, aromatyczny, lekko gazowany. To doskonała propozycja na czerwcowe przyjęcia w ogrodzie.


