Porady:
- Sok z pigwy najlepiej robić z dojrzałych owoców, ponieważ takie są najbardziej aromatyczne i najlepsze w smaku.
- Nie należy obierać pigwy ze skórki, ponieważ to ona w głównej mierze wydziela piękny aromat, natomiast pod nią znajduje się wiele wartości odżywczych.
- Kiedy robić sok z pigwy? Owoce bywają cierpkie i mają goryczkę. Dojrzewają w październiku, więc warto je zebrać po pierwszych przymrozkach, wtedy będą mniej gorzkie. Innym sposobem na zniwelowanie niepożądanego posmaku jest po prostu włożenie pigwy na około 48 godzin do zamrażalnika.
- Skórka pigwy pokryta jest naturalnym meszkiem, który zapobiega gniciu owoców i chroni je przed owadami. Wystarczy dobrze wytrzeć skórkę, żeby się go pozbyć.
- Syrop z pigwy bardzo dobrze sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie powinniśmy dbać o odporność. Dlaczego? Ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C. Poleca się go szczególnie osobom nie mogącym spożywać cytrusów.
- Domowy sok z pigwy najlepiej przechowywać w szklanym naczyniu. Plastik może niekorzystnie wpłynąć na właściwości i smak syropu. Rozcieńczony z herbatą lub wodą syrop z pigwy może być podawany w karafce albo dzbanku.
- Cukier w przepisie możemy zastąpić miodem lub innym zdrowszym zamiennikiem, np. stewią, ksylitolem lub erytrytolem.
- Jeśli lubimy słodkie przetwory, możemy zwiększyć ilość cukru, stosując proporcję 1:1.
Notka redakcyjna:
Sok z pigwy - właściwości
Pigwa mimo, że surowa nie nadaje się do jedzenia to wspaniale odnajduje się w przetworach. Konfitury, nalewki i syrop z pigwy smakują wyśmienicie i bardzo często pojawiają się w polskich domach. Niesamowity aromat i smak to nie wszystko, istotną rolę odgrywają tu jego właściwości.
Zawiera więcej witaminy C niż cytryna i posiada wiele innych pierwiastków takich jak potas i magnez niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Warto zaopatrzyć się w sok z pigwy w okresie częstych przeziębień. Szczególnie dzieci podatne są na zachorowania, dlatego dobrze jest dodawać pociechom syrop z pigwy do herbaty. Dobrym partnerem tych owoców jest miód pszczeli. Takie połączenie jeszcze bardziej wzmocni układ odpornościowy i pomoże zapobiec złapaniu infekcji. Ma też właściwości obniżające ciśnienie i zmniejszające dolegliwości związane z refluksem i zgagą.
Pigwa jest doceniana również w środowisku sportowców i osób dbających o linię, a to dzięki jej właściwościom zdrowotnym, o których wspominaliśmy, ale także dzięki temu, że ma bardzo mało kalorii i posiada niski indeks glikemiczny.
Sok z pigwy - przeciwwskazania
Jak prawie każdy produkt, również sok z pigwy ma pewne przeciwwskazania. Nie mogą go pić cukrzycy, chyba, że zastosujemy zamiennik cukru, ale nie może to też być miód. Nie jest też polecany w dużej ilości kobietom w ciąży, ponieważ może podrażniać przełyk i żołądek. W takim razie pewnie zastanawiacie się, ile można pić soku z pigwy, żeby sobie nie zaszkodzić? Optymalna ilość to 50 ml dziennie wypita pół godziny przed jedzeniem, warto ją podzielić i nie wypijać całości na raz.
Przetwory z pigwy
Pigwa może być składnikiem ciast, koktajli, kompotów, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza w postaci musu. Najpopularniejsze są jednak:
- nalewka z pigwy, inaczej pigwówka - wytworzenie syropu z pigwy jest jednym z etapów tworzenia tego domowego trunku. Niejednokrotnie można było się spotkać z taką nalewką u naszych babć i dziadków, którzy doskonale znali leczniczą moc owoców pigwy. Zwykle widywana była na imieninach i innych uroczystościach rodzinnych. Na szczęście receptury wymyślane przez starsze pokolenia przetrwały do dziś i dalej mogą być przekazywane.
- ciasto z pigwą - z dodatkiem daktyli. Jest niezwykle aromatyczne i słodkie. Można dodatkowo dodać do niego orzechy i przyprawy korzenne, a także kakao.
- konfitura i dżem z pigwy - przetwory te są zbliżone w smaku, jednak konfiturę robi się nieco dłużej, ale za to ma więcej owoców, jest też słodsza.
- kandyzowana pigwa w galaretce - można ją dodawać do herbaty lub ciast. Ze względu na dużą zawartość pektyn, wychodzi z niej dobra galaretka.
- pieczeń wieprzowa z pigwowym puree - nadaje temu tradycyjnemu i dobrze znanemu daniu nowy wymiar.
Kilka słów o pigwie
Pigwa przypomina krzyżówkę jabłka i cytryny, a to głównie dzięki swoim owocom. Kształt i konsystencja odpowiada jabłkom, natomiast w smaku i barwie - cytrynę. Roślina często jest spotykana w polskich ogródkach ze względu na swój ładny wygląd, praktyczne zastosowanie owoców oraz fakt, iż nie wymaga zbyt dużej ingerencji człowieka. Lubi słońce i jest odporna na mrozy oraz zanieczyszczenia powietrza.